21. Yüzyılda Kapital adlı kitabında Thomas Piketty, a) iki dünya savaşından beri gelir ve servet dağılımının sermaye lehine ve emek aleyhine bozulduğu sonucuna varmakta ve b) bu durumu iyileştirmek için küresel bir servet vergisi önermektedir. Piketty bu çalış-masıyla gelir ve servet dağılımı meselesini tekrar iktisadi analizin merkezine yerleştirmiş, ütopik te olsa emek ve sermaye payları arasındaki açığın kapatılması için bir küresel servet vergisi önermiştir. Bu sonuçlar Anglosakson finans dünyasını kontrol eden finan-sal elit açısından hoş karşılanmadığı için, makalede “Piketty’nin İkiz Günahı” olarak nite-lendirilmektedir. Dünya ekonomisinin gerçekte nasıl işlediğini göstermesi ve emek-sermaye ilişkilerini olumsuz etkileyen adaletsizliklere ışık tutması bakımından son dere-ce yararlı olan bu bulgular, finansal elitin eleştirilerine hedef olmuştur. Finansal hizmet-ler, kredi derecelendirme, libor, medya ve iktisat öğretimi endüstrilerinde oligopolcü yapılar oluşturan ve gelir ve servetin emek ile sermaye arasındaki bölüşümünü gözler-den uzak tutmaya çalışan finansal elit, eleştirilerini oligopolcü medya, oligopolcü iktisat eğitim kurumları ve oligopolcü think-tanklar aracılığıyla seslendirmektedir. Piketty’ye soldan da eleştiriler gelmekle birlikte, bunlar kitabın ulaştığı sonuçlara değil sadece önerilen küresel sermaye vergisinin uygulanmasının mevcut sistemde imkansızlığı ile ilgilidir. Bu makalenin amacı, esasen finansal elitin Piketty’yi hedef alan eleştirilerini analiz etmek ve eleştirilerin arka planındaki oligopolcü yapılanmayı ortaya koymaktır.
Thomas Piketty 21. Yüzyılda Kapital Finansal Elit Gelir ve Servet Dağılımı Küresel Servet Vergisi Oligopol
Thomas Piketty in his book Capital in the 21th Century comes to the conclusion that income and wealth distribution among capital and labor has deteriorated against labor since the two World War and b) proposes a global wealth tax on capital to ameliorate the deterioration. With his book Piketty has put the issue of income and wealth distribution problem back at the center of economic analysis and proposed a global wealth tax on capital, although it is utopic, to bridge the gap between capital and labor shares of income. In this paper these conclusions are called “Twin Sins of Piketty” that are not welcomed by the financial elite that has controlled anglo-saxon finance. The very valuable and meaningful findings of Piketty that show how real economy works and address to the injustice that affects negatively the labor-capital relations have become the target of critics of the financial elite. The financial elite that set up oligopolis-tic structures in financial services, credit rating, libor, media and economics education indus-tries and kept the issue of distribution of income between capital and labor out of economic research agenda has voiced its critics via oligopolistic media, oligopolistic economics education institutions and oligopolistic think-tanks. The leftist critics to Piketty are principally not about the findings of the book but about the impossibility of implementing a global wealth tax on capital given the present state-capital network. The aims of this paper are to analyze mainly the critics to Piketty by the financial elite and to reveal the oligopolistic background that supports these critics.
Thomas Piketty Capital in the 21th Century Financial Elite Income and Wealth Distribution Global Wealth Tax on Capital Oligopoly
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 12 |