BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum İli Hınıs İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: Sağım Yönetimi

Yıl 2016, , 322 - 329, 29.12.2016
https://doi.org/10.29050/harranziraat.282275

Öz

Bu araştırmada, Erzurum ili Hınıs ilçesindeki sığırcılık işletmelerinin sağım yönetimini değerlendirmek amacıyla 378 işletme ile yüz yüze görüşülerek yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. İşletmelerin %51.0’inde sağım esnasında ineklere yem verilmediği, %85.0’inde sağım öncesi meme temizliği yapıldığı ve %89.2’sinde elle sağım tercih edildiği belirlenmiştir. Sığır yetiştiricilerinin  %73.0’ü sağımdan sonra sütü alüminyum kaplarda bekletmektedirler. Yetiştiricilerin %68.0’i ineklerinin sonbaharda doğurmasını isterken, %61.0’i hayvan başına süt veriminin yaz mevsiminde daha çok olduğunu ifade etmektedir. Yetiştiricilerin sadece %9.0’u devletin vermiş olduğu süt desteklemelerinden faydalanmaktadır. Hınıs ilçesinde sağmal ineklerin yemlenmesi, sağım yönetimi,  sütün muhafazası ve devlet teşviklerinden yararlanma konusunda gelişme olmaması önemli sorunlar olarak ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni olarak, Hınıs ilçesinde süt sığırcılığı ile uğraşan işletmelerin sermaye yetersizliği, bu faaliyeti yapanların bilgi birikimlerinin çok az oluşu yani geleneksel yöntemlerle hayvancılık yapıldığı söylenebilir. Sonuç olarak, bu sorunların çözümü için sığır yetiştiricilerine ilgili konularda eğitim ve danışmanlık desteği verilmesi gerekir.

Kaynakça

  • Akman, N., Özder, M. 1992. Tekirdağ ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. Tekirdağ, 1992.
  • Anonim, 2015a. http://tr.wikipedia.org/wiki/ Erzurum. Erişim tarihi: 26.03.2016.
  • Anonim, 2015b. https://tr.wikipedia.org/wiki/ H%C4%B1n%C4%B1s#N.C3.BCfus_ve_sosyal_yap.C4.B1 Erişim tarihi: 26.03.2016.
  • Anonim, 2015c. http://www.mekan360.com/ 360fx_erzurumhinisilcesi-erzurum hinis.html. Erişim tarihi: 26.02.2015.
  • Bogdanovic, V., Dedovic, R., Perisic, P., Stanojevic, D., Petrovic , M.D., Trivunovic, S., Kucevic, D., Petrovic, M.M. 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production sytems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry, 28 (4): 689-696.
  • Çoban, O., Lacın, E., Sabuncuoglu, N., Genc, M. 2013. Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23(6):1572-1577.
  • Demir, P., Adıgüzel , S.I., Sarı, M., Ayvazoğlu, C. 2014. Kars merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 28(1): 9-13.
  • Ildız, F. 1999. Tokat ili merkez ilçesinde ithal sığır yetiştiren tarım işletmelerinin yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y. 2008. Kahramanmaraş bölgesi süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: I. Yetiştirme uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2): 23-31.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Önal, A.R., Özder, M. 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 5 (2):197-203.
  • Özyürek, S., Kocyigit, R., Tüzemen, N. 2014. Erzincan İlinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı İlçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2):19-26.
  • Soyak, A. 2006. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerin Siyah Alaca süt sığırı populasyonunun çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Soyak, A., Soysal, M.İ., Gürcan, E.K. 2007. Tekirdağ İli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki Siyah Alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (3):297-305.
  • Tatar, A. M. 2007 Ankara ve Aksaray damızlık sığır yetiştiricileri il birliklerine üye süt sığırı işletmelerinin yapısı ve sorunları. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TUİK. 2016. TUİK Türkiye istatistik kurumu web sayfası.http://tuikapp.tuik.gov.tr/hayvancılıkapp/hayvancilik.zul. Erişim tarihi: 26.03.2016.
Yıl 2016, , 322 - 329, 29.12.2016
https://doi.org/10.29050/harranziraat.282275

Öz

Kaynakça

  • Akman, N., Özder, M. 1992. Tekirdağ ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durumu ve sorunları. Trakya Bölgesi 1. Hayvancılık Sempozyumu. Tekirdağ, 1992.
  • Anonim, 2015a. http://tr.wikipedia.org/wiki/ Erzurum. Erişim tarihi: 26.03.2016.
  • Anonim, 2015b. https://tr.wikipedia.org/wiki/ H%C4%B1n%C4%B1s#N.C3.BCfus_ve_sosyal_yap.C4.B1 Erişim tarihi: 26.03.2016.
  • Anonim, 2015c. http://www.mekan360.com/ 360fx_erzurumhinisilcesi-erzurum hinis.html. Erişim tarihi: 26.02.2015.
  • Bogdanovic, V., Dedovic, R., Perisic, P., Stanojevic, D., Petrovic , M.D., Trivunovic, S., Kucevic, D., Petrovic, M.M. 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production sytems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry, 28 (4): 689-696.
  • Çoban, O., Lacın, E., Sabuncuoglu, N., Genc, M. 2013. Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23(6):1572-1577.
  • Demir, P., Adıgüzel , S.I., Sarı, M., Ayvazoğlu, C. 2014. Kars merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 28(1): 9-13.
  • Ildız, F. 1999. Tokat ili merkez ilçesinde ithal sığır yetiştiren tarım işletmelerinin yapısı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. (Yüksek Lisans Tezi, Basılmamış). Ankara.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y. 2008. Kahramanmaraş bölgesi süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: I. Yetiştirme uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2): 23-31.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Önal, A.R., Özder, M. 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 5 (2):197-203.
  • Özyürek, S., Kocyigit, R., Tüzemen, N. 2014. Erzincan İlinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı İlçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2):19-26.
  • Soyak, A. 2006. Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerin Siyah Alaca süt sığırı populasyonunun çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Soyak, A., Soysal, M.İ., Gürcan, E.K. 2007. Tekirdağ İli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki Siyah Alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (3):297-305.
  • Tatar, A. M. 2007 Ankara ve Aksaray damızlık sığır yetiştiricileri il birliklerine üye süt sığırı işletmelerinin yapısı ve sorunları. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TUİK. 2016. TUİK Türkiye istatistik kurumu web sayfası.http://tuikapp.tuik.gov.tr/hayvancılıkapp/hayvancilik.zul. Erişim tarihi: 26.03.2016.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rıdvan Koçyiğit Bu kişi benim

Recep Aydın Bu kişi benim

Abdülkerim Diler Bu kişi benim

Olcay Güler Bu kişi benim

Mete Yanar

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 7 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Koçyiğit, R., Aydın, R., Diler, A., Güler, O., vd. (2016). Erzurum İli Hınıs İlçesindeki Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: Sağım Yönetimi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(4), 322-329. https://doi.org/10.29050/harranziraat.282275

Cited By















Effects of Business Structure and Management on Milk Quality
Journal of the Institute of Science and Technology
Muhammet SARIALİOĞLU
https://doi.org/10.21597/jist.793731







Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.