Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of factors affecting the fuel energy productivity in wheat production of Sivas region

Yıl 2020, , 73 - 84, 20.03.2020
https://doi.org/10.29050/harranziraat.628795

Öz

Energy is the largest input in agricultural production. Therefore energy efficiency is an issue that should be considered in the high degree of importance in agricultural production. The efficient use of energy, which is an important input in production, at a minimum level, provides less input to farmers and increases the profit obtained in production. This study was carried out in 2017-2018 in field conditions in order to investigate the factors that may affect the fuel energy consumed in wheat production in Sivas Region. Land slope, land soil structure and land stony value were taken into consideration as factors affecting fuel energy consumed. The aim of this study is to compare the fuel energy consumption and the factors affecting fuel energy consumption. As a result of the research, it was observed that the factors examined (land slope, soil structure, stonyness) affect the use of fuel energy by 70%. Of these factors, the slope of the land affects the energy consumption variable consumed by 47%. As a result, it is seen that energy efficiency can be increased by reducing land slope, balancing soil structure, reducing stony value and similar arrangements.

Kaynakça

  • Afshar, R. K., Alipour, A., Hashemi, M., Jovini, M.A., Pimentel, D., 2013. Energy inputs-yield relationship and sensitivity analysis of pistachio (Pistacia vera L.) production in Markazi Region of Iran. Spanish Journal of Agricultural Research, 11(3): 661-669.
  • Alipour, A., Veisi, H., Darijani, F., Mirbagheri, B., Behbahani, A.G., 2012. Study and determination of energy consumption to produce conventional rice of the Guilan province. Research in Agricultural Engineering (RAE), 58(3): 99 –106.
  • Altuntaş, E., Bulut, O. N., Özgöz, E., 2019. Kuru tarımda farklı toprak işleme sistemleri ile buğday üretiminin enerji kullanım etkinliği analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(1): 57 - 64
  • Çelen, İ. H., Baran, M. F., Önler, E., Bayhan, Y., 2017. Determination of energy balance of apple (Malus domestica) production in Turkey: A case study for Tekirdag province. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(1): 40 – 45.
  • ETKB, 2019. https://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Enerji-Verimliligi. Erişim: Temmuz, 2019.
  • Golaszewski, J., Voort, M. V. D., M., Aurich, A. M., Baptista, F., Balafoutis, A., Mikkola, H.J., 2014. Comparative analysis of energy efficiency in wheat production in different climate conditions of Europe. Journal of Agricultural Science and Technology B, 4 : 632-640.
  • Gözübüyük, Z., Demir, O., Küçüközdemir A., 2019. Some operating parameters, energy efficiency, carbon dioxide emission and economic analysis of triticale and wheat grown in high altitude semi-arid climate conditions. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, 5(1): 42-53.
  • Iqbal T., 2007. Energy input and output for production of Boro rice in Bangladesh. Electronic Journal of Environmnetal, Agricultural and Food Chemistry, 7(3): 2717–2722.
  • İEA, 2019. https://www.iea.org/topics/energyefficiency/. Erişim: Haziran, 2019.
  • WEC, 2019. https://www.worldenergy.org/publications/2019/world-energy issues-monitor-2019-managing-the-grand-energy-transition. Erişim: Eylül, 2019.

Sivas bölgesinde buğday üretiminde yakıt enerji verimliliğine etki eden faktörlerin araştırılması

Yıl 2020, , 73 - 84, 20.03.2020
https://doi.org/10.29050/harranziraat.628795

Öz

Tarımsal üretimde en büyük girdi enerjidir. Bundan dolayı enerji verimliliği tarımsal üretimde azami derecede dikkate alınması gereken bir konudur. Üretimde önemli bir girdi olan enerjinin verimli olarak minimum düzeyde kullanılması, çiftçilere daha az bir girdi sağlayıp üretimde elde edilen kârı artırmaktadır. Bu çalışma Sivas ilinde buğday üretiminde tüketilen yakıt enerjisine etki edebilecek etmenlerin belirlenmesi için 2017-2018 yılları arasında arazi koşullarında yapılmıştır. Tüketilen yakıt enerjisine etki eden etmenler olarak arazi eğimi, arazi toprak yapısı ve arazi taşlık değeri dikkate alınmıştır. Bu çalışmadaki amaç, tüketilen yakıt enerjisi ile buna etki eden etmenlerin karşılaştırılmasının yapılmasıdır. Araştırmanın sonucunda incelenen etmenlerin (arazi eğimi, toprak yapısı, taşlılık) %70 oranında yakıt enerjisini etkilediği görülmüştür. Bu etmenlerden arazinin eğimi, tüketilen enerji değişkenini %47 oranında etkilemiştir. Sonuç olarak arazi eğiminin azaltılması, toprak yapısının dengelenmesi, taşlılık değerinin azaltılması vb. yapılacak düzenlemelerle enerji verimliliğinin arttırılabileceği görülmüştür.

Kaynakça

  • Afshar, R. K., Alipour, A., Hashemi, M., Jovini, M.A., Pimentel, D., 2013. Energy inputs-yield relationship and sensitivity analysis of pistachio (Pistacia vera L.) production in Markazi Region of Iran. Spanish Journal of Agricultural Research, 11(3): 661-669.
  • Alipour, A., Veisi, H., Darijani, F., Mirbagheri, B., Behbahani, A.G., 2012. Study and determination of energy consumption to produce conventional rice of the Guilan province. Research in Agricultural Engineering (RAE), 58(3): 99 –106.
  • Altuntaş, E., Bulut, O. N., Özgöz, E., 2019. Kuru tarımda farklı toprak işleme sistemleri ile buğday üretiminin enerji kullanım etkinliği analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(1): 57 - 64
  • Çelen, İ. H., Baran, M. F., Önler, E., Bayhan, Y., 2017. Determination of energy balance of apple (Malus domestica) production in Turkey: A case study for Tekirdag province. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(1): 40 – 45.
  • ETKB, 2019. https://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Enerji-Verimliligi. Erişim: Temmuz, 2019.
  • Golaszewski, J., Voort, M. V. D., M., Aurich, A. M., Baptista, F., Balafoutis, A., Mikkola, H.J., 2014. Comparative analysis of energy efficiency in wheat production in different climate conditions of Europe. Journal of Agricultural Science and Technology B, 4 : 632-640.
  • Gözübüyük, Z., Demir, O., Küçüközdemir A., 2019. Some operating parameters, energy efficiency, carbon dioxide emission and economic analysis of triticale and wheat grown in high altitude semi-arid climate conditions. Ekin Journal of Crop Breeding and Genetics, 5(1): 42-53.
  • Iqbal T., 2007. Energy input and output for production of Boro rice in Bangladesh. Electronic Journal of Environmnetal, Agricultural and Food Chemistry, 7(3): 2717–2722.
  • İEA, 2019. https://www.iea.org/topics/energyefficiency/. Erişim: Haziran, 2019.
  • WEC, 2019. https://www.worldenergy.org/publications/2019/world-energy issues-monitor-2019-managing-the-grand-energy-transition. Erişim: Eylül, 2019.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği, Agronomi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ferhat Küp 0000-0001-9028-3224

Abdullah Turgud Bu kişi benim 0000-0001-9689-5002

Yayımlanma Tarihi 20 Mart 2020
Gönderilme Tarihi 3 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Küp, F., & Turgud, A. (2020). Sivas bölgesinde buğday üretiminde yakıt enerji verimliliğine etki eden faktörlerin araştırılması. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(1), 73-84. https://doi.org/10.29050/harranziraat.628795

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.