Microencapsulation possibilities of mint essential oils used commonly at different industries were investigated and optimized. Four parameters were evaluated in optimization that were yield, efficiency, essential oil trapping efficiency and Hausner ratio. Optimum points were found as combination of maltodextrin-gum arabic (62-38%) and 100% gam arabic to microencapsulate essential oils. It was found that efficiency, effectiveness, efficiency of essential fatty entrapment, Hausner ratio, Carr index, wettability (sec) changed by depending on wall material ratio and mint type. The results suggested that combination of maltodextrin-gum arabic can be alternative instead of using gum arabic alone.
Microencapsulation Spray-dryer Gum arabic Maltodextrin Essential oils
Bu çalışmada yaygın kullanım
alanlarına sahip olan nane (Mentha
piperita ve Mentha spicata) esansiyel
yağlarının mikroenkapsülasyon olanakları araştırılmış ve mikroenkapsülasyon
için gerekli olan kaplama materyallerinin oranını belirlemede optimizasyon
işlemi gerçekleştirilmiştir. Mentha
spicata esansiyel yağı deneme tasarımı için 4 adet cevap (verim, etkinlik,
esansiyel yağ hapsetme etkinliği ve Hausner oranı) sistemin optimize edilmesinde
kullanılmıştır. Optimizasyon işlemi sonuçlarına göre maltodekstrin-arap zamkı
kombinasyonunun (%62-38) ve %100 arap zamkı kullanımının nane (Mentha piperita ve Mentha spicata) esansiyel
yağları mikroenkapsüle etmek için optimum noktalar olduğu belirlenmiştir. Yapılan
analizler sonucunda duvar materyalinin oranına ve esansiyel yağın elde edildiği
nanenin türüne göre verim, etkinlik, esansiyel yağ hapsetme etkinliği, Hausner
oranı, Carr indeks, ıslanabilirlik (sn)
ve su aktivitesi değerlerinin değişkenlik gösterdiği görülmüştür. Bu verilerin
ışığı altında maliyeti günden güne artan arap zamkı kaplama maddesinin
kullanımını azaltıcı olarak maltodekstrin-arap zamkı kombinasyonları için
optimum noktalar belirlenmiştir.
Mikroenkapsülasyon Püskürtmeli kurutucu Arap zamkı Maltodekstrin Esansiyel yağ
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri (HTGBD) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 31 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.