This research was conducted to determine the effects of Aegean ecotypes of Anatolian (A. m. anatoliaca) and Italian (A. m. ligustica) x Aegean crossbred honeybee colonies on the royal jelly production in the conditions of South Aegean region. In addition to that of the effects of number of grafted larvae on royal jelly production was also determined. The average acceptance rate (71.1±2.72% and 70.6±2.23%), and total colony yields of royal jelly (28.5±2.70 g and 26.7±4.6 g) were found similar, but amount of royal jelly in per cell (229±8.9 mg and 216±10.2 mg) were found significant (P<0.05) in Aegean ecotypes and Italian x Aegean crossbred honeybees, respectively. The differences between the colonies for the number of grafted larvae, the average acceptance rate, amount of royal jelly in per cell were found significant (P<0.05). As the number of grafted larvae increased, the rate of acceptance of colonies decreased, but the total royal jelly production of colonies were increased. Aegean ecotype was found to be suitable for royal jelly production under the conditions of South Aegean region.
Aegean ecotype of Anatolian honey bee (Apis mellifera anatoliaca) Italian honey bee (Apis mellifera ligustica) Royal jelly production Number of grafted larvae
Araştırma,
Ege Bölgesi koşullarında beş dönemde, Anadolu arısı Ege ekotipi ve İtalyan X
Ege melez gruplarında, farklı sayıda (150 ve 200 adet) larva aktarmanın arı
sütü verimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma
sonuçlarına göre, Ege ekotipi kolonileri ile İtalyan X Ege melezi koloniler
sırası ile larva kabul oranı (%71.1±2.72 ve %70.6±2.23), ve bir koloniden elde
edilen toplam arı sütü verimi (28.5±2.70 g ve 26.7±4.60 g) bakımından benzer,
bir yüksükteki arı sütü verimi bakımından (229±8.9 mg ve 216±10.2 mg) farklı
bulunmuştur (P<0.05). Farklı sayıda (150 ve 200 adet) larva aşılamanın larva
kabul oranı ve bir yüksükteki arı sütü verimi üzerine etkisi önemli bulunmuştur
(P<0.05). Araştırmada, aşılanan yüksük sayısı artıkça larva kabul oranının
düştüğü ancak kolonilerin toplam arı sütü üretimlerinin arttığı saptanmıştır. Bu
çalışmanın sonuçları, Ege ekotipinin arı sütü üretiminde değerlendirilme
olanağının bulunduğunu göstermektedir.
Anadolu arısı Ege ekotipi (Apis mellifera anatoliaca) Arı sütü üretimi İtalyan arısı (Apis mellifera ligustica) Yüksük sayısı
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri (HTGBD) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 20 Eylül 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.