Bu araştırma tarçın Cinnamomum cassia (Blume), defne Laurus nobilis L., karanfil Syzygium
aromaticum (L.) ve biberiye Rosmarinus
officinalis L. bitkilerinden elde edilen ekstraktların, Callosobruchus maculatus F. erginlerine
karşı kontakt ve yumurta bırakmayı engelleme etkilerini tespit etmek için
yapılmıştır. Denemeler ve stok kültür yetiştirmeleri Selçuk Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Entomoloji laboratuvarı ve 30˚C sıcaklık, % 60-70 orantılı nem ve
karanlık ortamdaki iklim kabininde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. İnsektisit
etki çalışmaları, ekstraktların beş konsantrasyonu (%0.625, 1.25, 2.50, 5, 10
w/w), yumurta bırakmayı engelleme çalışmaları ise ekstraktların üç
konsantrasyonu (%0.625, %1.25, %2.50 w/w) kullanılmıştır. Kontak etki
çalışmalarında, ekstraktların artan konsantrasyonları, 24 saat sonunda ölüm
oranlarının artışına sebep olmuştur. Laurus
nobilis L.’in LC50 ve LC90 değerleri sırasıyla % 2.02
ve % 33.73; S. aromaticum’un ise %
3.78 ve % 37.20 olduğu tespit edilmiştir. Cinnamomum
cassia ve R. officinalis
ekstraktlarının kontakt toksisitesi oldukça düşük bulunmuştur. Yumurta
bırakmayı engelleme etkisinin tespitinde püskürtme kulesi kullanılarak nohut
daneleri üzerine 2 ml ekstrakt püskürtülmüş, kurutulan danelerin bulunduğu
petriye yeni çıkan bir çift ergin bırakılmıştır. Konsantrasyon artışına bağlı
olarak yumurta bırakmayı engelleme oranı artmıştır. Bitki ekstraktlarının
yumurta bırakmayı engelleme oranı %2.50 konsantrasyonda en yüksek C. cassia (% 43)’da, en düşük R. officinalis (% 25)’te görülmüştür.
Callosobruchus maculatus Bitki ekstraktları Kontakt etki Yumurta bırakmayı engelleme etkisi
This study was conducted to determine the
contact and anti oviposition effects of cinnamon Cinnamomum cassia (Blume), laurel Laurus nobilis L., clove Syzygium
aromaticum (L.) and rosemary Rosmarinus
officinalis L. extracts against Callosobruchus
maculatus F. adults. The experiments were conducted at Selcuk University, Faculty
of Agriculture Entomology laboratory and climate chamber with the temperature
of 30°C and 60-70% rate. The experiments were replicated for three times. Effects
of the plant extracts were examined at five different concentrations (0.625,
1.25, 2.50, 5, 10% w/w) for contact toxicity and at three concentrations (0.625,
1.25, 2.50% w/w) for anti oviposition effect. In the contact effect study, the increasing concentrations of the
extracts produced an increase in mortality rates after 24 hours. LC50 and
LC90 values were determinated for L. nobilis and S. aromaticum
as 2.02% and 33.73% and 3.78% and 37.20%, respectively. Contact toxicities of C. cassia and R. officinalis extracts were low. Anti
oviposition (oviposition deterrent effect) effects of the plant extracts were determined by spraying of 2 ml extract
solution onto chickpea pods from spray tower and the seeds were
dried and one pair of newly emerged adult C.
maculatus were placed in each petri dish. Anti
oviposition rates increased with increasing concentrations. Maximum and minimum anti oviposition effect ratios at 2.50% extract concentration were observed in C. cassia and R. officinalis as 43% and 25%, respectively.
Callosobruchus maculatus Plant extracts Contact effect Anti oviposition effect
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 4 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.