As a tropic and subtropic fruit, nowadays pomegranate (Punica granatum L.) has been of great
importance due to its nutrient content and positive effects on human health. This fruit
has been known since ancient times. As it can be freshly consumed, it has been
processed into juice, fruit juice concentrate, jam, wine, and liqueur. This
fruit has also widely been used as an ingredient for coloring and sweetness in
various foods. It has also been used as a folk medicine due to its rich content
of bioactive compounds. In this
context, long years of scientific studies revealed that pomegranate is full of
rich nutrients positively effects on the human body. The aim of this study is
the compilation of scientific study results carried out regarding the antioxidant
content of pomegranate and the benefits of the pomegranate consumption for
human health.
Tropik ve
subtropik meyve olarak bilinen narın (Punica
granatum L.), zengin besin değeri ve insan sağlığı üzerindeki olumlu
etkilerinden dolayı günümüzde önemi giderek artmaktadır. Nar; eski çağlardan beri bilinmekte,
taze olarak tüketilebildiği gibi, meyve suyuna, meyve suyu konsantresine,
reçele, şaraba ve liköre işlenebilen, çeşitli gıdalara renk verici ve
tatlandırıcı olarak katılan ve içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde
yüzyıllardan beri halk arasında uygulanan geleneksel tedavi yöntemlerinde
kullanılan bir meyvedir. Bu bağlamda, uzun yıllar süren bilimsel
çalışmalar, narın insan vücudunu pozitif olarak
etkileyen besin içerikleri ile yüklenmiş olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu makale
nar tüketiminin ve içerdiği antioksidant maddelerin insan sağlığına faydaları
konusunda yapılan bilimsel çalışma sonuçlarının derlenmesini amaçlamaktadır.
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 6 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 4 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.