Bu çalışma,
bazı adi fiğ hat ve çeşitlerinin ot verimi ve ot kalitesinin belirlenmesi
amacıyla 2014-2015 yılları arasında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Çalışmada
materyal olarak 22 adet adi fiğ hat ve çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf
blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada;
bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein
verimi, ham kül, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda
çözünmeyen lif (NDF), sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi
(KMT) ve nispi yem değerlerine (NYD) ilişkin veriler ele alınmıştır. Araştırma
sonucunda; bitki boyu 31.7-46.9 cm, yeşil ot verimi 447.0-872.4 kg da-1,
kuru ot verimi 122.8-227.4 kg da-1, ham protein oranı %14.2-20.0,
ham protein verimi 21.2-37.3 kg da-1, ham kül %10.3-13.9, asit
deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %27.2-35.5, nötral deterjanda çözünmeyen lif
(NDF) %34.8-45.0, sindirilebilir kuru madde (SKM) %61.2-67.7, kuru madde
tüketimi (KMT) %2.68-3.54 ve nispi yem değeri (NYD) 129.6-184.0 arasında
değişmiştir. Bu parametreler açısından; Toplesa, Uludağ ve Dicle çeşitlerinin
üstün özellikler göstererek öne çıktığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 20 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.