Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Metabolik Gıda İntoleransları

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: 2, 284 - 295, 25.06.2018
https://doi.org/10.29050/harranziraat.296641

Öz



Gıda intoleransı, bir gıda maddesinin
vücutta sindirilememesinden veya emilememesinden ileri gelen, genellikle gıda
alerjisi ile karıştırılan ancak gıda alerjisine göre daha yaygın görülen bir
rahatsızlık türüdür. Gıda intoleransının neden olduğu semptomlar, gıda alerjisi
semptomlarına benzemekte,  gastrointestinal, kutanöz ve solunum
hastalıklarını içermektedir. Ancak her iki rahatsızlık farklı mekanizmalarla
gerçekleştiğinden tedaviler farklılık göstermektedir. Gıda intoleransları
enzimatik, farmakolojik ve tanımlanamayan gıda intoleransları olmak üzere üçe
ayrılmaktadır. Enzimatik gıda intoleransı; besin
öğelerinin vücutta kullanılmasında görev alan enzimlerden birinin, genlerdeki
hata sebebiyle yeterli sentezlenemeyişi ya da hiç sentezlenememesinden dolayı
meydana gelen
ve metabolik gıda intoleransı olarak adlandırılan bir
durumdur. Dünya genelinde gıda intoleransı tanısı konulmuş insan sayısının
oldukça fazla olması ve konu hakkında insanların yeterli bilgiye sahip olmayışı
konunun ne derece önemli olduğunun bir göstergesidir. Bu çalışma, metabolik
gıda intoleranslarından olan laktoz intoleransı, çölyak, fenilketonüri, galaktozemi,
früktoz intoleransı ve favizm hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla
hazırlanmıştır.

Kaynakça

  • Akarslan, Z., Akdevelioğlu, M., Erten, H., 2007. Çölyak Hastalığı Vaka Raporu ve Ağız Bulguları İle İlgili Literatür Derlemesi. Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, 13 (3): 114-120.
  • Altunsu, T., 2007. Ulusal yenidoğan tarama programı. IX. Uluslararası Katılımlı Beslenme ve Metabolizma Kongresi, 22-25 Ekim, 123-125. İstanbul.
  • Anonim, 2008. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Projesi. Aile ve Tüketici Bilimleri Beslenme Sorunları, Ankara. hbogm.meb.gov.tr Erişim Tarihi:20.02.2017
  • Arslan, G., Ødegaard, S., Elsayed, S., Şorvaag, E., Berstad, A., 2002. Food allergy and intolerance: response to intestinal provocation monitored by endosonography. European Journal of Ultrasound, 15: 29-36.
  • Artan, R., 2005. Çölyak Hastalığı. Pediatrik Bilimler Dergisi, 1(8): 60-64.
  • Ascher, H., 1996. Childhood coeliac disease in Sweden. 1. Baskı, Göteborg. 42-43.
  • Aydoğdu, S. ve Tümgör, G., 2005. Çölyak hastalığı. Güncel Pediatri, 2: 47-53.
  • Bayrak, P., 2006. Besin alerjileri. Sağlıkta Birikim, 1(1): 111-121.
  • Baysal, A., 1992. Genel Beslenme. Hatipoğlu Yayınları, Ankara, 196-201.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Derleme Makaleleri
Yazarlar

Aylin Akoğlu 0000-0002-0136-4928

Murat Oruç Bu kişi benim 0000-0003-2551-5687

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 7 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akoğlu, A., & Oruç, M. (2018). Metabolik Gıda İntoleransları. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(2), 284-295. https://doi.org/10.29050/harranziraat.296641

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.