Traceability
is traced and tracked of the vegetable and animal products, food and feed, the
animal or plant which the food is obtained, the substance which intended or
expected to be found in food and feed during all stages of production,
processing and distribution. Traceability include the production and
distribution stages and imports from primary production to final sales. It aims to protect human health at the
highest level in the relevant foods. The traceability system identifies all
products and inputs, units or parties; the collection and storage of information
about where, when, and where they are moving and the stages of establishing a
system to relate these two data to each other. As far as traceability is
concerned in terms of official controls, international certification activities
such as BRC and IFS, which are the guiding Food Safety Management Standards of
international food trade and healthy operation of food trade in our country.
Traceability systems, which ensure food safety and quality, have an important
place in recent years for businesses and regulators. The traceability systems
vary according to type of raw materials, the product range and specifications
and the technological possibilities of the operator.
İzlenebilirlik;
üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamaları boyunca bitkisel ve hayvansal
ürünlerin, gıda ve yemin, gıdanın elde edildiği hayvanın veya bitkinin, gıda ve
yemde bulunması amaçlanan veya beklenen bir maddenin izinin sürülebilmesi ve
takip edilebilmesidir. İzlenebilirlik üretim ve dağıtım aşamaları, ithalat da
dâhil olmak üzere birincil üretimden nihai tüketiciye satışa kadar olan
aşamaların tümünü kapsar ve ilgili gıdada insan sağlığını en yüksek düzeyde
korumayı amaçlar. İzlenebilirlik sistemi tüm ürün ve girdilerin, birim veya
partilerinin tanımlanmasını; bunların nereden, ne zaman ve nereye hareket
ettiklerine ilişkin bilginin toplanması ve saklanmasını ve bu iki veriyi
birbiri ile ilişkilendirecek bir sistemin kurulması aşamalarını içermektedir.
İzlenebilirlik resmi kontroller açısından olduğu kadar, uluslararası gıda
ticaretinin de yönlendirici Gıda Güvenliği Yönetim Standartları olan BRC ve IFS
gibi uluslararası belgelendirme faaliyetleri ve ülkemizdeki gıda ticaretinin
sağlıklı işlemesi açısından da kritik öneme sahiptir. Gıda güvenliği ve
kalitesini önemli ölçüde garanti altına alan izlenebilirlik sistemleri, son
yıllarda işletmeler ve düzenleyiciler için önemli yer tutmaktadır.
İzlenebilirlik sistemleri, hammaddenin türüne, ürün yelpazesine, şartnameye ve
işletmenin teknolojik olanaklarına göre değişmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 14 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 23 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.