Bu araştırmanın amacı, salep tozunun B. lactis, B. infantis, B. longum ve B. bifidum’u içeren bazı Bifidobacterium
türleri üzerine bifidojenik etkisini araştırmaktır. Bifidobacterium türlerinin gelişmesi, 48 saatlik fermantasyon
süresince pH ve optik yoğunluk (OD) ölçülerek incelenmiştir. Bifidobacterium türleri tarafından salep
tozunun fermantasyonunun etkinliğini değerlendirmek amacıyla gelişme
ortamındaki laktik, asetik, bütirik ve propiyonik asit değerleri HPLC cihazı
kullanılarak saptanmıştır. Bifidobacterium
türlerinin karbon kaynağı olarak salep tozunu kullanabildiği ve glikoz içeren ortamda B. lactis ve salep
tozu içeren ortamda B. infantis için en yüksek OD değerleri gözlenmiştir. Test edilen tüm
suşların, propiyonik ve bütirik asit miktarlarından daha yüksek oranda laktik
ve asetik asit üretebildiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, dört Bifidobacterium türünün salep tozunu
fermente edebildiği gözlenmiştir. Ayrıca, salep tozu Bifidobacterium türlerinin gelişmesini ve aktivitesini artırdığı
için bifidojenik etkili olarak kabul edilebilir.
The aim of this research was to study the bifidogenic effect
of salep powder on some Bifidobacterium
species, namely B. lactis, B. infantis,
B.
longum and B. bifidum. The growth of the Bifidobacterium species was investigated
by measuring the pH and optical density (OD) during 48 h-fermentation. In order
to evaluate the efficiency of the fermentation of salep powder by the Bifidobacterium
subsp. lactic, acetic,
butyric and propionic acid values in the growth media were quantified by HPLC.
It was determined that Bifidobacterium
species might be used salep powder as a source of carbon and the highest OD
values were found for B. lactis in media containing
glucose and for B. infantis in
media containing salep powder. All the tested strains observed the
ability to produce higher amounts of lactic and acetic acids than amounts of
propionic and butyric acids. Consequently, it was determined that all four Bifidobacterium species were able to
ferment salep powder. Moreover, because salep powder enhanced the growth and
activity of Bifidobacteria and it might be conferred as a
bifidogenic effect.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 17 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 23 Sayı: 2 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.