Şanlıurfa buğday
ekim alanlarında bulunan yabancı otların tespit çalışmaları 2015 ve 2016
yıllarında 10 ilçede
toplam 250 tarlada yürütülmüştür. Bulunan yabancı ot
türlerinin yaygınlıkları, yoğunlukları, özel ve genel kaplama alanları
hesaplanmıştır. Yapılan sürvey çalışmaları sonucunda; 27 familyaya ait 101 cins ve 121 yabancı ot türü
belirlenmiştir. Şanlıurfa’da yapılan çalışmalar sonucunda tüm ilçelerde Avena
sterilis, Sinapis arvensis’in rastlama sıklığı % 50’den fazla bulunmuştur.
Şanlıurfa il genelinde rastlama
sıklığı % 20 ve yoğunluğu 1 bitki/m2’den fazla olan türler sırasıyla;
Avena sterilis (11,51 bitki/m2),
Lolium spp. (4,96 bitki/m2),
Sinapis arvensis (3,26 bitki/m2),
Hordeum spontaneum (3,21 bitki/m2),
Galium tricornutum (3,05 bitki/m2),
Convolvulus arvensis (2,93 bitki/m2)
ve Papaver spp. (1,33 bitki/m2)’dir.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
Çalışmalarımıza katkılarından dolayı Ziraat Yüksek Mühendisi Emel Ören ve Serhat Kara’ya teşekkür ederiz.
During 2015 and
2016 growing seasons, determination of weed species were performed in wheat
field of Şanlıurfa province, was carried out in a total of 250 fields in 10
districts. The prevalence, density, specific and general coverage area of
identified weed species were calculated. Based on the sürvey analysis in the
wheat fields, 121 weed species belonging to 101 genus of 27 families were
determined in Şanlıurfa province. The density of the species which are
incidence frequency 20 % and having more than 1 plant for per square meter are
respectively; Avena sterilis
(11,51 plants/m2), Lolium
spp. (4,96 plants/m2), Sinapis
arvensis (3,26 plants/m2), Hordeum
spontaneum (3,21 plants/m2), Galium
tricornutum (3,05 plants/m2), Convolvulus arvensis (2,93 plants/m2), Papaver spp. (1,33 plants/m2).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 24 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.