Bu çalışma, Tomris Uyar’ın Elele dergisinde yayımlanan yazıları aracılığıyla kadın kimliği, toplumsal cinsiyet rolleri ve feminist düşünce arasında kurduğu ilişkiyi inceler. Uyar, 1970’li ve 1980’li yıllarda kaleme aldığı yazılarında, kadınların hem bireysel hem de toplumsal düzeyde karşılaştığı eşitsizlikleri ele alırken, edebi dili kamusal tartışmalara açan bir söylem geliştirir. Yazılarında, özellikle kadının aile içindeki konumunu, ekonomik bağımlılığını, medyada temsilini ve edebiyattaki yerini sorgulayan Uyar, kadınların ikinci sınıf yurttaşlar olarak konumlandırılmasına karşı çıkar.
Yazarın düşünsel çerçevesi, Simone de Beauvoir’ın İkinci Cinsiyet ve Sandra Gilbert ile Susan Gubar’ın Tavan Arasındaki Deli Kadın adlı eserleriyle paralellik gösterir. Uyar’ın yazıları, feminist kuramın temel meseleleriyle –kadınların görünürlüğü, özgürleşme talepleri, toplumsal yapıların yeniden inşası– doğrudan temas kurar. Kadınların sadece ev içi rollerle tanımlanmasına ve ekonomik açıdan bağımlı kılınmasına karşı çıkan Uyar, eşitliğin kadınlar ve erkekler için özgürleştirici bir zemin sunduğunu vurgular. Bu bağlamda çalışma, Tomris Uyar’ın vaktiyle popüler kültüre hizmet eden Elele dergisi aracılığıyla sürdürdüğü yazınsal ve düşünsel üretimini, feminist edebiyat kuramı perspektifinden değerlendirerek, onun edebi kimliğini ve toplumsal duyarlığını bütünlüklü biçimde ortaya koymayı amaçlar.
This study examines the relationship Tomris Uyar establishes between female identity, gender roles, and feminist thought through her essays published in Elele, a popular Turkish women’s magazine during the 1970s and 1980s. In these texts, Uyar not only addresses the structural and cultural inequalities faced by women on both individual and societal levels but also constructs a discursive space where literary language intersects with public debate. Her writings question the woman’s position within the family, her economic dependency, her representation in the media, and her visibility in literature, all while challenging the perception of women as second-class citizens.
Uyar’s intellectual framework reveals parallels with foundational feminist works such as Simone de Beauvoir’s The Second Sex and Sandra Gilbert and Susan Gubar’s The Madwoman in the Attic. Her essays engage directly with key issues of feminist theory—visibility, autonomy, and the transformation of gendered structures. Uyar rejects the confinement of women to domestic roles and critiques the socioeconomic systems that reinforce women’s dependency. She also asserts that equality offers a path to liberation not only for women but for men as well. Within this context, the study positions Tomris Uyar’s literary and intellectual contributions—mediated through a popular magazine—as a significant site of feminist discourse and a compelling example of literary engagement with social critique.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 5 Eylül 2025 |
| Kabul Tarihi | 5 Kasım 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat Mimarlık Dergisi'nde yayımlanan makaleler, Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası lisansı altında lisanslanmıştır.
