This study was
carried out with the aim of determining the effects of pre-milking resting on
some milk yield characteristics in Damascus (Shami) and Kilis goats. The milk
yield characteristics of the two breeds were also compared in the study. The
goats in both genotypes were divided into two groups as Control (10 heads) and
Treatment (10 heads). All goats grazed at the same pasture during day-time in
accordance with traditional breeding system of the region. And, they were
offered 1 kg/head/day concentrate containing 16 % crude protein and 2600 kcal
metabolizable energy in dry matter when they returned to the pen. The control
group goats were milked by hand while they feeding the concentrate. The
treatment group goats were rested an hour after concentrate feeding and then
they milked by hand. At the end of the study the effect of the application and the
breeds on the milk yield and milk composition were not significant (p>0.05),
except for the lactose content (p<0.01). Moreover, the effect of the
lactation months on the content of all fatty acids in the milk were also
detected statistically important (p<0.05).
Bu çalışma Şam ve Kilis keçilerinde sağım öncesi
dinlendirmenin bazı süt verim özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
amacı ile yapılmıştır. Çalışmada iki ırkın süt verim özellikleri
karşılaştırılmıştır. Her iki genotip grubundaki keçiler kontrol (10 baş) ve
uygulama (10 baş) olarak iki alt gruba ayrılmışlardır. Tüm keçiler gün boyu,
bölgedeki geleneksel yetiştiriciliğe uygun olarak aynı merada otlatılmışlardır.
Keçilere, ağıla döndüklerinde kuru maddede, %16 ham protein ve 2600 kcal
metabolize enerji içeren kesif yemden hayvan başına 1 kg verilmiştir. Kontrol
grubu keçileri kesif yemi yerken el ile sağılmışlardır. Uygulama grubu keçiler
ise kesif yem yedikten sonra bir saat dinlendirilmiş ve daha sonra el ile
sağılmışlardır. Çalışma sonunda, süt verimi ve kompozisyonu üzerine, laktoz
içeriği hariç (P<0.01), ırkın ve uygulamanın etkisi önemsiz bulunmuştur
(P>0.05). Ayrıca, sütteki tüm yağ asitlerinin içeriği üzerine laktasyon
aylarının etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2018 |
Gönderilme Tarihi | 28 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 59 Sayı: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.