Objective: In this survey, breeding and production systems of goat breeders in
Gaziantep province were investigated.
Material and Methods: The material of the study consisted of 91 goat breeders who
have lived in Gaziantep for more than 5 years.
Results: The study determined that the breeders consisted of primary school
graduates (75.76 %) and have a family of 5-7 members. The producers stated that
they generally graze their animals on pasture and that they breed for milk
production (56 %). Goats were kept in a closed pen made from briquettes (80.2 %)
under the farmer’s house. The mating period was determined to be in September
(53.8 %). The goats were milked for 163 days, and average milk yield was calculated
as 288.62 ± 19.78 kg. The producers stated that they usually processed the milk
obtained from goats into cheese and sold it to merchants. The producers stated that
the most common problems seen in the region were abort (37.4 %) and mastitis
(22.0 %).
Conclusion: Most of the problems will be solved with the existing breeding
association in Gaziantep province becoming more effective and the establishment of
a cooperative or similar structure involving producers and breeder associations.
Amaç: Bu anket çalışmasında, Gaziantep ilinde keçi yetiştiriciliği yapan üreticilerin
yetiştirme ve üretim sistemleri araştırılmıştır.
Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini, Gaziantep’te yaşayan ve 5 yıldan uzun
süredir yetiştiricilik yapan 91 keçi yetiştiricisi oluşturmuştur.
Bulgular: Çalışmada, yetiştiricilerin genellikle (% 75.76) ilkokul mezunu ve 5-7 kişilik
aile fertlerinden oluştuğu belirlenmiştir. Üreticiler, genellikle hayvanlarını merada
otlattıklarını ve süt üretimi (% 56) amacıyla yetiştiricilik yaptıklarını belirtmişlerdir.
Keçiler, çiftçilerin evlerinin altında bulunan ve daha çok briketten (% 80.2) yapılmış
kapalı ağıl tipindeki barınaklarda yetiştirildiği tespit edilmiştir. Gaziantep ilinde teke
katımının Eylül ayında (% 53.8) yapıldığı belirlenmiş, keçilerin 163 gün sağıldığı ve
ortalama süt verimi 288.62 ± 19.78 kg olarak hesaplanmıştır. Üreticiler elde ettikleri
sütü genellikle peynire işlediklerini ve peynirleri de daha çok tüccara sattıklarını
beyan etmişlerdir. Bölgede görülen hayvan hastalıkları arasında en çok yavru atma (%
37.4) ve mastitis (% 22.0) olduğu üreticiler tarafından dile getirilmiştir.
Sonuç: Gaziantep ilinde mevcut olan damızlık birliği daha etkin hale getirmesi ve
üreticiler arasında tesis edilecek kooperatif veya benzeri bir yapı ile yetiştiriciliğin her
aşamasında yaşanan sorunlar büyük ölçüde çözülmüş olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 21 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 60 Sayı: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.