TR
EN
Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar
Öz
Sütü peynire dönüştürmek amacıyla kullanılan pek çok materyal veya yöntem bulunmaktadır. Bu materyaller veya yöntemler çöktürücüler ve pıhtılaştırıcılar olarak iki grup altında toplanabilir. Çöktürücüler arasında başta asitler olmak üzere tuzlar, gamlar ve ısıtma yer almaktadır. Pıhtılaştırıcı olarak değişik kaynaklardan elde edilen enzimler kullanılmaktadır. Bu enzimler hayvansal, bitkisel, mikrobiyal ve rekombinat kökenli olabilmektedir. Bunlara ilaveten kombine yöntemler de söz konusudur. Çöktürücü ve pıhtılaştırıcıların geldiği kaynak pek çok İslam ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de aynı hassasiyetle ele alınmaktadır. İslam tarihinde; Kur’an ve sünnetin yiyeceklere dair ortaya koyduğu genel ilkeler ve hükümler ışığında, sahabi uygulamaları ve fıkıh alimlerinin görüşlerinde peynir üretimi ve tüketimi ile ilgili çeşitli hükümler yer almaktadır. Ülkemizde peynir yapımında farklı çöktürücüler ve pıhtılaştırıcılar kullanılmasına karşın, dinen haram sayılan kaynaklardan elde edilen pıhtılaştırıcı (enzim) veya çöktürücülerin kullanımı söz konusu değildir. Bu derleme makalesinde, sütün peynire işlenmesinde kullanılan başlıca çöktürücüler ve pıhtılaştırıcılar ile bunların elde edildiği kaynakların helal ve haram yönleri ele alınmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abd El-Salam, M. H. and El-Shibiny, S. (2008). Twenty Five Years of Research on Domiati Cheese. Akademik Gıda 6(6): 6-10.
- Abdurrezzak b. el-Hemmam, (2015). el-Musannef, Kahire. Daru’t-Te’sil.
- Akın, N. (1996). Peynir yapımında kullanılan süt pıhtılaştırıcı enzimler ve bunların bazı özellikleri. Gıda 21 (6): 435-442.
- Alihanoğlu, S., Ektiren, D., Çakır, Ç.A., Vardin, H., Karaaslan, A., Karaaslan, M. (2018). Effect of Oryctolagus cuniculus (rabbit) rennet on the texture, rheology and sensory properties of white cheese. Food Aci Nutr 18(6): 1100–1108
- Andren, A. (2011). Cheese: Rennets and Coagulants. In: Fukuay JM (ed) Encyclopedia of Dairy Sciences. 2nd ed. Academic, London, pp. 574-578.
- Arıkan, Ö.P. (2017). Çökelek tarifi. Süt Dünyası. https://sutdunyasi.com/tarifler/cokelek-tarifi/. Son Erişim Tarihi: 9.5.2020.
- Bardakoğlu A. (2000). Haramlar ve Helaller. İlmihal II (İslam ve Toplum). İsam. İstanbul.
- Beyhaki, (2003). Sünen. Beyrut. Daru’l-Kütübi’l-İlmiyye.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Gıda Mühendisliği
Bölüm
Derleme
Yayımlanma Tarihi
18 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
11 Haziran 2020
Kabul Tarihi
3 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2
APA
Coşkun, H., & Akgündüz, S. N. (2020). Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, 2(2), 34-53. https://izlik.org/JA52YW53FY
AMA
1.Coşkun H, Akgündüz SN. Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar. HEAD. 2020;2(2):34-53. https://izlik.org/JA52YW53FY
Chicago
Coşkun, Hayri, ve Said Nuri Akgündüz. 2020. “Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar”. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi 2 (2): 34-53. https://izlik.org/JA52YW53FY.
EndNote
Coşkun H, Akgündüz SN (01 Aralık 2020) Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi 2 2 34–53.
IEEE
[1]H. Coşkun ve S. N. Akgündüz, “Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar”, HEAD, c. 2, sy 2, ss. 34–53, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52YW53FY
ISNAD
Coşkun, Hayri - Akgündüz, Said Nuri. “Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar”. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi 2/2 (01 Aralık 2020): 34-53. https://izlik.org/JA52YW53FY.
JAMA
1.Coşkun H, Akgündüz SN. Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar. HEAD. 2020;2:34–53.
MLA
Coşkun, Hayri, ve Said Nuri Akgündüz. “Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar”. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2020, ss. 34-53, https://izlik.org/JA52YW53FY.
Vancouver
1.Hayri Coşkun, Said Nuri Akgündüz. Peynir Mayası Üretiminde Helal ve Haram Yaklaşımlar. HEAD [Internet]. 01 Aralık 2020;2(2):34-53. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52YW53FY