Aims: This research, a descriptive and relational study, aims to determine kidney transplant patients' adherence with immunosuppressive therapy, their symptom occurrence, and the relationship between these factors.
Methods: We used the Patient Introduction Form, Immunosuppressive Medication Adherence Scale, and Modified Transplant Symptom Occurrence and Distress Form-58 in our study. The population for the study consisted of 125 individuals with kidney transplantation who attended the Nephrology Outpatient Clinic of a hospital in Ankara between January and April 2023 for treatment, follow-up or care. Data were evaluated using frequency analysis, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, Bonferroni correction, and Spearman correlation coefficient.
Results: Increased scores on the immunosuppressive drug use adherence scale correlated with decreases in symptom occurrence and distress. A statistically significant difference was found in symptom distress scores according to gender (Z=-2.491; p=0.013), with women exhibiting significantly higher scores than men. Statistically significant differences were also detected in terms of symptom occurrence scores (Z = -2.425; p = 0.015) and symptom distress scores (Z = -2.415; p = 0.016) according to comorbidity. Additionally, a statistically significant difference was found in symptom occurrence scores according to additional disease status (Z=-2.425; p=0.015), and in symptom distress scores according to additional disease status (Z=-2.415; p=0.016). A statistically significant difference was found in terms of symptom occurrence scores according to donor type (Z=-1.983; p=0.047). The most common symptoms in the study were feeling tired, mood swings and tremors in the hands. The most distressing symptoms were mood swings, restlessness or nervousness, and feeling tired.
Conclusion: A negative, weak, and statistically significant relationship was observed between the immunosuppressive drug use adherence scale scores with symptom occurrence and symptom distress (p<0.05).
Kidney transplantation nursing Immunosuppressive therapy Symptom distress Adherence to treatment
Amaç: Tanımlayıcı ve ilişkisel bir çalışma olan bu araştırma, böbrek nakli hastalarının immünsupresif tedaviye uyumunu, semptom oluşumunu ve bu faktörler arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmamızda, Hasta Tanıtım Formu, İmmünsupresif İlaç Kullanımına Uyum Ölçeği ve Modifiye Transplantasyon Sonrası Semptom Oluşma ve Rahatsızlık Formu-58 kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara’da bir hastanenin 2023 Ocak- Nisan tarihlerinde Nefroloji Polikliniğine tedavi, kontrol veya bakım için gelen böbrek transplantasyonu olmuş bireyler oluşturmaktadır. Çalışmamızın örneklemini böbrek transplantasyonu olmuş 125 birey oluşturmaktadır. Veriler; Frekans analizleri, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Bonferroni düzeltmesi, Spearman korelasyon katsayısı kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: İmmunsupresif ilaç kullanımı uyum ölçeği puanları arttıkça, semptom oluşumu ve semptom sıkıntısı azalmaktadır. Cinsiyete göre semptom sıkıntısı puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=-2.491; p=0.013). Kadınların semptom sıkıntısı puanlarının erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu, ek hastalık durumuna göre semptom oluşumu puanları (Z=-2.425; p=0.015) ve semptom sıkıntısı puanları (Z=-2.415; p=0.016). açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edildiği belirlenmiştir. Donör tipine göre semptom oluşumu puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=- 1.983; p=0.047). Çalışmada en sık görülen semptomlar kendini yorgun hissetme, ruh halinde dalgalanma ve ellerde titreme olarak belirlenmiştir. En çok sıkıntı veren semptomlar ruh halinde dalgalanma, huzursuzluk veya gerginlik yaşam durumu ve kendini yorgun hissetme olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Çalışmanın sonucu; immunsupresif ilaç kullanımı uyum
ölçeği ile semptom oluşumu ve semptom sıkıntısı arasında negatif yönde, zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p<0.05).
Böbrek transplantasyonu Hemşirelik İmmunsupresif tedavi Semptom sıkıntısı Tedaviye uyum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Dahili Hastalıklar Hemşireliği |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 19 Sayı: 1 |
Nefroloji Hemşireliği Dergisi/ Journal of Nephrology Nursing Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.