UYGULAMA ÖĞRETMENLERİNİN VE ÖĞRETMEN ADAYLARININ EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
Öz
Bu çalışmada, uygulama öğretmenlerinin ve öğretmenlik uygulaması sürecinde öğretmen adaylarının epistemolojik inançları incelenmeye çalışılmıştır. Betimsel yöntemin izlendiği araştırmaya Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencileri (247) ve bu öğrencilere rehberlik yapan uygulama öğretmenleri (32) katılmıştır. Epistemolojik İnanç Ölçeği öğretmen adaylarına öğretmenlik uygulaması öncesi-sonrası olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Ölçek uygulama öğretmenlerine de uygulanmıştır. Elde edilen veriler t testi ve tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, öğretmen adayları epistemolojik inanç bakımından öğretmenlik uygulaması öncesi uygulama öğretmenlerinden daha olgundurlar. Ancak öğretmenlik uygulaması sürecinde adayların epistemolojik inanç olgunluklarında gerileme olmuştur. Uygulama öğretmenlerinin epistemolojik inançları kıdeme ve bölümlere göre çeşitlilik göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ARAYICI, Ali. (1988). “Fransa’da ve Türkiye’de öğretmen yetiştirme” Öğretmen Dünyası, Cilt.9, S. 99, ss. 8-10.
- AYPAY, Ayşe. (2011). “Öğretme ve öğrenme anlayışları ölçeği’nin Türkiye uyarlaması ve epistemolojik inançlar ile öğretme ve öğrenme anlayışları arasındaki ilişkiler”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, Cilt.11, S.1, ss.7-29.
- AZAR, Ali. (2003). “Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerine ilişkin görüşlerin yansımaları”, Milli Eğitim Dergisi, S. 159, ss. 181-194.
- BEERS, Susan.E., (1988). “Epistemological assumptions and college teaching: Interactions in the college classrooms”, Journal of Research and Development, Vol. 21, No.4, pp:87-94.
- BROWNLEE, Joanne., PURDİE, Nola., and BOULTON-LEWİS, Gillian., (2001) “Changing epistemological beliefs in pre-service teacher education students”, Teaching in Higher Education, Vol. 6, pp: 247-268.
- BROWNLEE, Joanne., TİCKLE, Emma .L., and NAİLON, Diane., (2004). “Epistemological beliefs and transformational transactional leadership behaviours of directors in child care centres”, Educating: Weaving Research into Practice. Vol. 1, pp:153- 166
- CANO, Francisco. (2005). “Epistemological beliefs and approach to learning: Their change through secondary school and their influence on academic performance”, British Journal of Educational Psychology, Vol. 75, pp. 203-221.
- CHAN, Kwok-Wai. (2003, December). Preservice teachers’ epistemological beliefs and conceptions about teaching and learning: cultural implications for research in teacher education. Paper Presented at The NZARE AARE Conference, Auckland.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
30 Ocak 2015
Gönderilme Tarihi
30 Ocak 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 7 Sayı: 2
Cited By
İNGİLİZCE ÖĞRETMEN ADAYLARININ EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARI, EĞİTİM PROGRAMI TASARIM TERCİHLERİ VE ÖĞRETİM STİLLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17240/aibuefd.2020.20.52925-671858