Araştırma Makalesi

COVID-19 Geçiren Yaşlıların Deneyimleri: Hatay Örneğinde Nitel Bir Çalışma

Cilt: 39 Sayı: 2 30 Aralık 2022
PDF İndir
EN TR

COVID-19 Geçiren Yaşlıların Deneyimleri: Hatay Örneğinde Nitel Bir Çalışma

Öz

Teknolojinin gelişmesiyle yirmi birinci yüzyılda salgın hastalıklar küresel hale gelmiştir. Son yıllarda iletişim ve ulaşımdaki hız artmış ve bugün deneyimlenen COVID-19 hastalığı bu yüzyılın en yıkıcı salgını olmuştur. Bu dönemde yaşlılar ise risk grubu olarak isimlendirilmiştir. Yanı sıra yaşlılara yönelik çeşitli toplumsal ve politik tutumlar da ortaya çıkmıştır. Tüm bunlar bir arada değerlendirildiğinde, karşımızda yeni bir toplumsal olgunun olduğu söylenebilir. Buradan hareket eden eldeki çalışma bu yeni olguyu yaşlıların kendi deneyimlerinden anlamaya çalışmaktadır. Çalışma COVID-19 hastalığına yakalanıp iyileşme sağlamış 60 yaş ve üzeri yaşlıların hastalık öncesi, hastalık sırası ve hastalık sonrası süreçlerde ekonomik, kültürel, toplumsal, psikolojik ve aile içi ilişkileri ile mekân algılarını keşfetmeye yönelik nitel bir araştırmadır. Bu doğrultuda amaçlı örnekleme ve kartopu örneklemesi bir arada kullanılarak Hatay’da yaşayan, yaşları 60 ile 75 arasında değişen toplam 10 kişiye ulaşılmıştır. Sonuç olarak korku ve toplumsal baskı temalarının belirgin bir şekilde öne çıktığı görülmüştür. Bununla birlikte içselleştirilmiş ayrımcılık ise ön plana çıkan bir diğer tema olmuştur.

Anahtar Kelimeler

COVID-19 , salgın , yaşlı , yaşlılık , toplumsal olgu.

Kaynakça

  1. Adams, L. M., Gell. N. M., Hoffman, E. V., Gibbons, L. E., Phelan, E. A. Sturgeon, J. A. Turk, D. C., ve Patel, K. V. (2021). Impact Of COVID-19 ‘Stay home, stay healthy’ orders on function among older adults participating in a community-based, behavioral ıntervention study. Journal Of Aging And Health, 33(7–8) 458–468.
  2. Almedia, P. H. T. Q., Bernardo, L. D., Pontes, T. B., Davis, J. A., Deodoro, T. M. S., Ferreira, R. G., Souza, K. I. And Macdermid, J. C. (2021). Short-term ımpact of social distancing measures during the COVID-19 pandemic on cognitive function and health perception of Brazilian older adults: a pre-post study. Journal Of Applied Gerontology, 40(9) 934– 942.
  3. Arpino, B., Pasqualini, M. Borsone, V., ve Solé-Auró, A. (2021). Older people’s nonphysical contacts and depression during the COVID-19 lockdown. The Gerontologist, 61(2), 176–186. Arun, Ö. (2021). COVID-19 Gündeminde Yaşlılara Yönelik Hak İhlalleri ve Ayrımcı Uygulamalar. Yaşlanma Çalışmaları Derneği Yayınları.
  4. Ayalon, L., Chasten, A., Diehl, M., Levy, B. R., Neupert, S. D., Rothermund, K., Tesch-Römer, C. And Wahl, H. W. (2021). Aging in times of the COVID-19 pandemic: avoiding ageism and fostering intergenerational solidarity. Journals Of Gerontology: Psychological Sciences, 76(2), E49–E52.
  5. Binstock, R. H. (1983). The aged As scapegoat. The Gerontologist, 23(2), 136-143.
  6. Butler, R. N. (1980). Ageism: A foreword. Journal Of Social Issues, 36(2), 8-11.
  7. Cacioppo, J. T., and Cacioppo, S. (2013). Older adults reporting social isolation or loneliness Show poorer cognitive function 4 years later. Evidence Based Nursing, 17(2), 59–60.
  8. Ceccato, I., Palumbo, R., Di Crosta, A., La Malva, P., Marchetti, D., Maiella, R., Verrocchio, M. C., Marin, A., Mammarella, N., Palumbo, R., ve Di Domenico, A. (2021) Age-related differences ın the perception of COVID-19 emergency during the Italian outbreak, Aging & Mental Health, 25(7), 1305-1313.
  9. Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Symptoms of COVID-19: Watch for Symptoms. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html. (Erişim Tarihi: 23.09.2020).
  10. Charmaz, K. (2006). Constructing grounded theory: A practical guide through qualitative analysis. Londra: Sage.

Kaynak Göster

APA
Avşar Arık, I., & Arık, F. (2022). COVID-19 Geçiren Yaşlıların Deneyimleri: Hatay Örneğinde Nitel Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 39(2), 711-728. https://doi.org/10.32600/huefd.1080996