Araştırma Makalesi

Benlik Saygısı ve Yaşam Memnuniyeti İlişkisi: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğrencileri Örneği

Cilt: 37 Sayı: 2 31 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

Benlik Saygısı ve Yaşam Memnuniyeti İlişkisi: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğrencileri Örneği

Öz

Bu çalışmanın amacı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerin demografik özellikleri ve benlik saygılarının yaşam memnuniyetine olan katkısını incelemektir. Benlik saygısının öğrencilerin üniversite dönemlerinde kariyer planlamadan kaynaklı olarak yükseldiği öngörülmektedir. Bu nedenle benlik saygısının öğrencilerin yaşam memnuniyetini olumlu yönde etkilediği yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Araştırmanın örneklemi ilgili üniversitedeki 136 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri yaşam memnuniyet ölçeği, benlik saygısı ölçeği ve demografik özellikleri kapsayan tarama yöntemiyle toplanmıştır. Genel olarak bakıldığında katılımcıların benlik saygısı ve yaşam memnuniyeti puan ortalamaları yüksek çıkmıştır. Buna rağmen demografik özellikler ile yaşam memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Cinsiyet ve sınıf düzeyi farklılıkları benlik saygısı ve yaşam memnuniyeti üzerinde bir farklılık göstermemiştir. Benlik saygısı ile yaşam memnuniyeti arasında pozitif ve anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Ayrıca çoklu regresyon analizine göre benlik saygısı yaşam memnuniyetinin önemli bir açıklayıcısıdır. Araştırmanın sonucuna göre katılımcıların benlik saygıları yükseldikçe yaşamdan aldıkları doyum da artmaktadır. Ayrıca benlik saygısı demografik özelliklerin etkisi kontrol altına alındıktan sonra yaşam memnuniyetini anlamlı bir şekilde açıklamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Yaşam Memnuniyeti , Benlik Saygısı , Demografik özellikler , Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Kaynakça

  1. Barsade, S. G. ve Gibson, D. E. (2007). Why does affect matter in organizations? The Academy of Management Perspectives, 21(1), 36-59.
  2. Cheung, G. W. ve Rensvold, R. B. (2002). Evaluating goodness-of-fit indexes for testing measurement in variance. Structural Equation Modeling, 9(2), 233-255.
  3. Coleman J. ve Hendry, L. (1990). The nature of adolescence. London: Routledge.
  4. Coopersmith, S. (1967). Parental characteristics related to self-esteem. In the antecedents of self-esteem. San Francisco: Freeman.
  5. Çuhadaroğlu, F. (1986). Adölesanlarda benlik saygısı. Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Bölümü.
  6. Dağlı, A. ve Baysal, N. (2016). Yaşam doyumu ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalişması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(59), 1250-1262.
  7. Demirli, C. ve Aydıner, S. (2017). Ortaokul öğrencilerinin bilgisayar bağımlılıkları ile benlik saygıları arasındaki ilişkinin çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(31), 47-60.
  8. Derdikman-Eiron, R., Indredavik, M. S., Bratberg, G. H., Taraldsen, G., Bakken, I. J. ve Colton, M. (2011). Gender differences in subjective well-being, self-esteem and psychosocial functioning in adolescents’ symptoms of anxiety and depression: Findings from the Nord-Trøndelag health study. Scandinavian Journal of Psychology, 52, 261–267.
  9. Diener, E. (1984). Subjective well-being. Psychological Bulletin, 95, 542-575.
  10. Diener, E., Emmons, R. A., Larsen, R. J. ve Griffin, S. (1985). The Satisfaction with life scale. Journal of Personality Assessment, 49(1), 71-75.

Kaynak Göster

APA
Güler, A. (2020). Benlik Saygısı ve Yaşam Memnuniyeti İlişkisi: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğrencileri Örneği. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 37(2), 321-329. https://doi.org/10.32600/huefd.687279