Araştırma Makalesi

Yurt Dışındaki Türkçe Temsiliyet Tehlikede Mi?

Cilt: 11 Sayı: INCSOS VIII Özel Sayısı 21 Haziran 2023
PDF İndir
TR

Yurt Dışındaki Türkçe Temsiliyet Tehlikede Mi?

Öz

Bu çalışmada, “yurt dışındaki Türkçe temsiliyet tehlikede mi?” sorusunun cevabı yurt dışındaki Türkiyeli göçmenlerin üzerinden sorgulanmıştır. Günümüzde, yurt dışında yaşayan Türkiyeli göçmenlerin dil sorunu, sadece birinci kuşağın sorunu olmaktan çıkmıştır. Bunun yanında, çocuk yaşta ev sahibi ülkeye gelen ya da ev sahibi ülkede doğan kuşaklar üzerinden de bazı dil sorunları gözlemlenmiştir. Türkçeyi aktif bir biçimde konuşamama, ebeveynlerinin geleneklerinden uzaklaşma, Türkçe kullanımı içermeyen bir Türklük kimliğini benimseme, bu sorunlar arasında yer almıştır. Bu sorunlar ise, ikinci ve sonraki kuşaklar üzerinden Türkçe’nin yurt dışındaki temsiliyetinin tehlikeye düşeceğini düşündürtmüştür. Bu noktada, Türkiyeli göçmenlerin çok yönlü dil sorununun yanında, ev sahibi ülkede Türkçeyi temsil edememeleri tehlikesi sorunu da sorgulanmıştır. Çalışmada bu sorunlar, İsviçre, Fransa, Almanya ve Avustralya’da Türkiyeli göçmenler üzerinde yorumlayıcı yaklaşım kapsamında yer alan, nitel araştırma yöntemiyle yürütülen saha çalışmalarından edilen bulgular üzerinden sorgulanmıştır. Araştırmalarda katılımcılara ulaşmada amaçlı, tabakalı ve maksimum örnekleme stratejisi kullanılmıştır. Verilerin analizinde yorumcu yaklaşım temelinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aarsen, J., Akıncı, M.A. ve Yağmur, K. (2001). Development of clause linkage in narratives: A comparison of Turkish children in Australia, France, the Netherlands and Turkey. Almgren, M., Barrena, A., Ezeizabarrena, M., Idiazabal, I. ve MacWhinney, B. (Ed.), Research on child language acquisation: Proceeding of the 8th conference of the ınternational association for study of child language içinde (s. 41-56). San Sebastian: University of the Basque Country.
  2. Abadan-Unat, N. (1986). Türk dış göçünün 24 yıllık bilimsel bilançosu. N. Abadan-Unat ve N. Kemiksiz (Ed.), Türk dış göçü 1960-1984: Yorumlu bibliyografya içinde (s. 1-57). Ankara: Siyasal Bilgiler Fakültesi.
  3. Arslan, M (2006). Almanya’daki Türk işçi çocuklarının eğitim sorunları. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2), 233-245.
  4. Aslan, Ş. (2020). Avrupa’da değişen kimlik manzarasında yerlileşen yabancılar: Avustralyalı Aleviler örneği. M. Poyraz (Ed.), Aidiyet: Göçmen ve toplumsal çeşitlilik içinde (s.162-184). Ankara: Ütopya Yayınları.
  5. Başkurt, İ. (2009). Almanya’da yaşayan Türk göçmenlerin kimlik problemi. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2), 81-94.
  6. Bauman, Z. (2017). Kimlik. (M. Hazır Çev.) Ankara: Heretik Yayınları. (Orijinal çalışma basım tarihi 2013).
  7. Bayram, F. ve Wright, C. (2016). Turkish haritage language acquisation and maintenance in Germany. P.P. Trifonas ve T. Aravossitas (Ed.), Handbook of research and practice in heritage language education, springer ınternational handbooks of education içinde (s. 1-22).
  8. Butler, C.S. (2003). Functionalist approaches to language. W. Abraham (Ed.), Structure and function: A guide to three major structural-functional theories: Part 1 içinde (s. 1-31). Philadelphia: John Benjamins Publishing Company.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Haziran 2023

Gönderilme Tarihi

22 Şubat 2023

Kabul Tarihi

11 Nisan 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: INCSOS VIII Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Dil, K. (2023). Yurt Dışındaki Türkçe Temsiliyet Tehlikede Mi? HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 11(INCSOS VIII Özel Sayısı), 136-154. https://doi.org/10.20304/humanitas.1254880