Araştırma Makalesi

TÜRK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EMOJİ ALGISI

Cilt: 5 Sayı: 9 3 Ağustos 2017
PDF İndir
TR EN

TÜRK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EMOJİ ALGISI

Öz

Bu çalışmanın amacı Türk üniversite öğrencilerin emoji (pictogram) algısını ortaya çıkarmaktır. Japonca resim anlamına gelen e ile harf anlamına gelen moji kelimesinin birleşiminden meydana gelen emoji kelimesi; yazılı mesajlarda duyguları ya da bir takım kavramları ifade etmede kullanılan görsel simge olarak tanımlanır. Emoji İlk olarak 1998 yılında, Japonya’da bir cep telefonu firmasında çalışmakta olan Shigetaka Kurita tarafından 176 adet olarak tasarlanmıştır. 2010 yılında Apple’ın iPhone cihazları üzerinde emojileri desteklemeye başlamasından sonra emoji kullanımı evrensel bir popülerlik kazanmıştır. Yazılı mesajlarda emoji kullanımı yaygın bir hâl alırken, bu konuda ülkemizde yapılan çalışmaların son derece sınırlı olduğunu görmekteyiz. Bu az sayıdaki çalışmalarda, özellikle genç kuşağın emojiye yönelik olumlu bir tutuma sahip olduğu vurgulanmaktadır. Bu çalışmada Türk üniversite öğrencilerin emoji algısı cinsiyet faktörü göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Namık Kemal Üniversitesi’ne mensup 60 erkek ve 60 kadın katılımcıya, “kişisel emoji ilişkisi” ve “emoji yarar algısı” üzerine sorular sorulmuştur. Analiz yöntemi olarak, her bir madde için kadın ve erkek öğrencilerin ortalamaları ayrı ayrı hesaplanarak t testi uygulanmıştır.  Araştırma sonucunda emoji kullanım sıklığının orta seviyede olduğu, emoji kullanımının olumlu karşılandığı belirlenmiştir. Emoji kullanımının duyguları ifadede ve mesajları eğlenceli bir hâle getirmede yarar sağladığına yönelik güçlü bir yargı gözlemlenmektedir. Ayrıca, kadınların erkeklere göre emoji kullanımının faydalarını daha fazla takdir ettikleri görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Barrett, S. (2002): Overcoming transactional distance as a barrier to effective communication over the internet. International Education Journal 3.4, s.34-42. GÖKALİLER, E; SAATCIOĞLU, E.( 2016) Bir Reklam Unsuru Olarak Emoji Kullanımı: Emoji İçerikli Reklamlara Yönelik Tutum Araştırması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 19(2) s.63-91. Kitamura H, & Satō S. (2009). Keitai mēru e no emoji fuyo ga joshi daigakusei no inshō keisei ni ataeru kōka. Kanjō shinri-gaku kenkyū, 17 (2 ), s.148 - 156. . Preece,J,Maloney-Krichmar,D;Abras,C (2003),”History of Emergence of Online Communites”İn B.Wellman(Ed.),Encyclopedia of Community. Berkshire Publishing Group,Saga, s.2-3. Rezabek, L.L., & Cochenour,J.J.(1998)Visual cues in computer-mediated communication: Suppleementing text with emoticons. Journal of visual literacy,18,201-215. Rice, R.E., & Love, G. (1987). Electronic emotion socioemotional content in a computer mediated communication network. Communication research, 14(1), 85-108.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

3 Ağustos 2017

Gönderilme Tarihi

21 Haziran 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Toksöz, L., & Kahraman, C. (2017). TÜRK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EMOJİ ALGISI. HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 5(9), 247-256. https://doi.org/10.20304/humanitas.322989

Cited By