Gıda tüketiminde meydana gelen belirgin artış,
mevcut gıda kaynaklarından en iyi
şekilde faydalanılması gerektiği gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Gıda endüstrisinde
geniş bir kullanım alanına sahip olan kırmızı biberden işleme sırasında ayrılan
sap ve tohumlar atık olarak nitelendirilir. Bu çalışmada Şanlıurfa Bölgesinde
yaygın olarak üretimi yapılan kırmızıbiber tohumlarından soğuk pres yöntemi ile
bitkisel yağ elde edilmiş, elde edilen yağların, yağ asidi ve mineral bileşimi
belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre biber tohumlarının %20,43±0,02 (kuru bazda) yağ içerdiği, elde
edilen bu yağın da %74.11±0,51 linoleik asit, %11.20±0,13 palmitik asit, %10.39±0,12
oleik asit içerdiği tespit edilmiştir. Yapılan mineral analizlerinde ise biber
tohumu yağının 310.17±1,79 mg/kg fosfor, 56.55±0,51 mg/kg kalsiyum, 39.85±0.84
mg/kg sodyum, 25.22±0,17 mg/kg potasyum, 11.04±0,01 mg/kg magnezyum ve
5879.67±63.50 µg/kg demir ihtiva ettiği belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar
ışığında Şanlıurfa biber tohumu yağlık tohum olarak değerlendirilebilir
bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 28 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 3 |