HÜBAP / Harran Üniv. Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
18043
Many thanks to Harran University Scientific Research Projects Unit (HÜBAP) (Project No; 18043)
Bu çalışma kapsamında Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)’nde yetiştirilen ve geleneksel olarak açık havada kurutma askılarında kurutularak üretilen dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde hammaddeden son ürüne kadar kurutma aşamalarından alınan örneklerin Aspergillus flavus tarafından üretilen aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) içeriğini tespit etmeye yönelik çalışma yapılmıştır. Bu amaçla Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)‟nde üretim yapan çiftçiler arasından seçilen 10 çiftçiden dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretim işleminin; yıkama, sap ve tohum ayıklama, ipe dizme, kurutmaya serme ve son ürün aşamalarında örnekler alınarak aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) varlığı ve hangi aşamada oluştuğunun belirlenmesi için analizler yapılmıştır. HPLC ile analizi yapılan örneklerin hiçbirinde aflatoksin varlığı tespit edilememiştir. Alınan örneklerde aflatoksin analizlerinin yanı sıra kurutmanın ürün üzerindeki değişiminin belirlenmesi amacı ile su aktivitesi (Patlıcan 0.32, Biber ise 0.33), nem miktarı ( Patlıcan %9, Biber %11) ve renk analizleride yapılmıştır.
kurutma aflatoksin Kurutulmuş dolmalık biber kurutulmuş patlıcan HPLC
18043
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 18043 |
Erken Görünüm Tarihi | 11 Ekim 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 28 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 14 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 3 |