Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2022, Cilt: 7 Sayı: 3, 128 - 138, 30.12.2022
https://doi.org/10.46578/humder.1137251

Öz

Destekleyen Kurum

HÜBAP / Harran Üniv. Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Proje Numarası

18043

Teşekkür

Many thanks to Harran University Scientific Research Projects Unit (HÜBAP) (Project No; 18043)

Kaynakça

  • AKKURT C., (1991). Research on Aflatoxin Formation in Some Corn Varieties Stored at Different Humidities. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniv.Gıda Müh.Böl., Ankara.
  • ANONIMOUS, (1999). AOAC Offical Method 999.07 AflatoxinB1 and Total Aflatoxins in Penaut Butter, Pistachio Paste, and Paprika Powder.
  • AYAN, H., (2010). Determination of Sun-Dried and Artificial Dryer-Dried Tomato (Lycopersitcum Esculentum) Production and Changes During Process. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • BETİNA V., (1989). Mycotoxins – Chemical, Biological and enviromental Aspects, Elseviyer (473 p.)
  • ÇAĞLARIRMAK, N., (2013). Research on the Nutritional Values of Dried Vegetables; Gıda Teklonolijisi Derneği Cilt 38, Sayı 6 S.327-333.
  • ÇELİKTAŞ, M., (2008). Aflatoxin Risk in Dried Fruits. Türkiye 10. Gıda kongresi ; 21- 23 mayıs 2008 S. 237-240.
  • KALLOO, G., (1993). Genetic Improvement of Vegetable Crops (Edited by: G. “Kalloo and B.O. Bergh), Printed in Great Britain by BPCC wheatons Ltd, Exeter, ISBN0008 040826, 5: 587- 604.
  • KOCAYIĞIT, F.,(2010). “Investigation of Drying Characteristics of Some Vegetables”, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • TAYDAŞ E., (1993). Studies on Aflatoxin and Ochratoxin Formation in Red Peppers. H.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Yükseklisans Tezi, Ankara
  • REDDY, S.V., WALİYAR, F., (2000). Properties of Aflatoxin and it Procuding Fungi, İnternaitonal Crops Research İnstute Fort He Semi- Arid Tropiks.
  • ÖZALP, R., (2010). Pepper Production and Greenhouse Pepper Cultivation in Türkiye. Tarım Türk Dergisi, Temmuz-Ağustos 2010, Sayı:24, Yıl:5, (S: 29-32).

Oğuzeli bölgesinde (Barak Ovası) dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde aflatoksin oluşumunun belirlenmesi

Yıl 2022, Cilt: 7 Sayı: 3, 128 - 138, 30.12.2022
https://doi.org/10.46578/humder.1137251

Öz

Bu çalışma kapsamında Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)’nde yetiştirilen ve geleneksel olarak açık havada kurutma askılarında kurutularak üretilen dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde hammaddeden son ürüne kadar kurutma aşamalarından alınan örneklerin Aspergillus flavus tarafından üretilen aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) içeriğini tespit etmeye yönelik çalışma yapılmıştır. Bu amaçla Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)‟nde üretim yapan çiftçiler arasından seçilen 10 çiftçiden dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretim işleminin; yıkama, sap ve tohum ayıklama, ipe dizme, kurutmaya serme ve son ürün aşamalarında örnekler alınarak aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) varlığı ve hangi aşamada oluştuğunun belirlenmesi için analizler yapılmıştır. HPLC ile analizi yapılan örneklerin hiçbirinde aflatoksin varlığı tespit edilememiştir. Alınan örneklerde aflatoksin analizlerinin yanı sıra kurutmanın ürün üzerindeki değişiminin belirlenmesi amacı ile su aktivitesi (Patlıcan 0.32, Biber ise 0.33), nem miktarı ( Patlıcan %9, Biber %11) ve renk analizleride yapılmıştır.

Proje Numarası

18043

Kaynakça

  • AKKURT C., (1991). Research on Aflatoxin Formation in Some Corn Varieties Stored at Different Humidities. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniv.Gıda Müh.Böl., Ankara.
  • ANONIMOUS, (1999). AOAC Offical Method 999.07 AflatoxinB1 and Total Aflatoxins in Penaut Butter, Pistachio Paste, and Paprika Powder.
  • AYAN, H., (2010). Determination of Sun-Dried and Artificial Dryer-Dried Tomato (Lycopersitcum Esculentum) Production and Changes During Process. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • BETİNA V., (1989). Mycotoxins – Chemical, Biological and enviromental Aspects, Elseviyer (473 p.)
  • ÇAĞLARIRMAK, N., (2013). Research on the Nutritional Values of Dried Vegetables; Gıda Teklonolijisi Derneği Cilt 38, Sayı 6 S.327-333.
  • ÇELİKTAŞ, M., (2008). Aflatoxin Risk in Dried Fruits. Türkiye 10. Gıda kongresi ; 21- 23 mayıs 2008 S. 237-240.
  • KALLOO, G., (1993). Genetic Improvement of Vegetable Crops (Edited by: G. “Kalloo and B.O. Bergh), Printed in Great Britain by BPCC wheatons Ltd, Exeter, ISBN0008 040826, 5: 587- 604.
  • KOCAYIĞIT, F.,(2010). “Investigation of Drying Characteristics of Some Vegetables”, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • TAYDAŞ E., (1993). Studies on Aflatoxin and Ochratoxin Formation in Red Peppers. H.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Yükseklisans Tezi, Ankara
  • REDDY, S.V., WALİYAR, F., (2000). Properties of Aflatoxin and it Procuding Fungi, İnternaitonal Crops Research İnstute Fort He Semi- Arid Tropiks.
  • ÖZALP, R., (2010). Pepper Production and Greenhouse Pepper Cultivation in Türkiye. Tarım Türk Dergisi, Temmuz-Ağustos 2010, Sayı:24, Yıl:5, (S: 29-32).
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İmad Alcasım 0000-0002-9837-4603

M.bozan Çeri 0000-0002-8129-1625

Hasan Vardin 0000-0001-6552-2713

Proje Numarası 18043
Erken Görünüm Tarihi 11 Ekim 2022
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 28 Haziran 2022
Kabul Tarihi 14 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Alcasım, İ., Çeri, M., & Vardin, H. (2022). Oğuzeli bölgesinde (Barak Ovası) dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde aflatoksin oluşumunun belirlenmesi. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 7(3), 128-138. https://doi.org/10.46578/humder.1137251