Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü

Cilt: 44 Sayı: 44 1 Haziran 2013
  • Gülhanim Ünsal
PDF İndir
EN TR

Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü

Öz

İkinci yabancı dil olarak Fransızca öğrenen Kırıkkale Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Fransızca MütercimTercümanlık Anabilim Dalı öğrencilerinin birinci yabancı dil İngilizceyle (D-2) bağlantı kurup kuramadıkları, ikinci yabancı dilde (D-3) öğrenme stratejileri geliştirip geliştirmedikleri ve D-3’ü öğrenirken öğrenme motivasyonlarının öğrenmelerini destekleyip desteklemediği araştırılmıştır. Anket çalışması, Anabilim Dalı’na en az bir yabancı dil bilerek gelen 71 kız ve 29 erkek olmak üzere toplam 100 öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmada, öğrencilerin Yabancı Dil Sınavında (YDS) yaptıkları netlerin aritmetik ortalaması bölüme girdikleri yıllara göre alınmış ve öğrencilerindoğru sayısına bağlı olarak oluşturulan aritmetik ortalamada yıldan yıla bir düşüş gözlemlenmiştir. Buna göre 1.ve 2. sınıf öğrencileri ile 3. ve 4. sınıf öğrencileri arasında İngilizce hazırbulunuşluk düzeyi açısından anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Birinci yabancı dil İngilizcede hazırbulunuşluk düzeyleri yüksek olan öğrencilerinin, ikinci yabancı dil Fransızcayı öğrenirken birinci dilleri İngilizceden daha çok yararlandıkları ortaya çıkmıştır. Ancak, öğrenme stratejileri geliştirmede ve motivasyon düzeylerinde anlamlı bir farka rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adamczewski, H. (1973). Langage et créativité: réflexions sur la nature du langage et l’enseignement des langues, Neuchâtel: Bulletin Cila 18, 6-14
  2. Aksan, D. (1995). Her yönüyle dil- ana çizgileriyle dilbilim, Ankara: Levent Yayınları.
  3. Barbot, M.-J. (2001). Didactique des langues etrangères: les auto-apprentissages, Paris: Clé International Yayınları.
  4. Baumgratz-Gangl, G. (1993). Compétence transculturelle et échanges éducatifs, Paris: Hachette Yayınları.
  5. Brown, H. D. (1990). M&Ms for language classrooms? Another look at motivation. InJ. E. Alatis (Ed), Georgtown University round table on language and linguistics, Washington: Georgtown University Pres.
  6. Brophy, J. (2004). Motivating students to learn, Mahwah: Lawrence Erlbaum Associates.
  7. Cassirer, E. (1989). Essais sur le langage, Paris: Minuit Yayınları.
  8. Castellotti, V. (2001). La langue maternelle en classe de langue étrangère, Paris: Clé İnternational Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Gülhanim Ünsal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2013

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 44 Sayı: 44

Kaynak Göster

APA
Ünsal, G. (2013). Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 44(44), 319-330. https://izlik.org/JA79AH92YB
AMA
1.Ünsal G. Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2013;44(44):319-330. https://izlik.org/JA79AH92YB
Chicago
Ünsal, Gülhanim. 2013. “Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44 (44): 319-30. https://izlik.org/JA79AH92YB.
EndNote
Ünsal G (01 Haziran 2013) Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44 44 319–330.
IEEE
[1]G. Ünsal, “Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 44, sy 44, ss. 319–330, Haz. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79AH92YB
ISNAD
Ünsal, Gülhanim. “Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44/44 (01 Haziran 2013): 319-330. https://izlik.org/JA79AH92YB.
JAMA
1.Ünsal G. Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2013;44:319–330.
MLA
Ünsal, Gülhanim. “Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 44, sy 44, Haziran 2013, ss. 319-30, https://izlik.org/JA79AH92YB.
Vancouver
1.Gülhanim Ünsal. Fransızca Öğreniminde Birinci Yabancı Dil İngilizce, Öğrenme Stratejileri ve Motivasyonun Rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2013;44(44):319-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79AH92YB