Kitap İncelemesi

ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Haziran 1986
  • Kamile Ün Açıkgöz
PDF İndir
TR

ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI

Öz

Öğreniimiş davranışların en önemli özelliklerinden biri kalıcı izli olmalarıdır. Kalıcı izli olmayan-örneğin; alkol, hastalık, ilaç ya da yorgunluk gibi etk'enlerle ortaya çıkan ve bu etkenlerin etkisi geoince ortadan kaybolan-davranışlar öğreniimiş sayılmazlar. Ayrıca, hepimiz, öğrenilenlerin kalıcı olmasının, gerektiğinde geri getirilip kullanılabilmesinin ne denııiönemli olduğunun farkındayız. Bilim adamları da bu konuya gereken önemi vermekte, bazılarının «Yapay Bellek» adını verdikleri alanda bellek destekleyicilerle ilgili araştırmalar giderek hızlanmaktadır. Bu yazıda bellek destekleyiciler tanıtılacak ve bellek destekleyicilerle ilgili bazı araştırma bulgularına yer verilecektir. Bellek destekleyıiciler en genel anlamda, «bilgiyi daha kolay bellenebilir duruma getirmek amacıyla kullanılan kodlama ve örgütleme stratejileri» olamk tanımlanabilir (1). Kodlama, bilginin bellek sistemine yerleştirilmesi süreoi, örgütleme ise, bilginin başka bilgilerle işlenerek anlamlı hale getirilmesi süreci olarak ele alınmaktadır. Bellek deste'kleyiciler bu süreçlerin işlemesi sırasında gerekli olan ipuçlarını. sağlayarak öğrenmeyi ve hatırlarnayı kolaylaştırırlar. Örneğin, alışverişe çıkacak olan bir kişialışveriş listesini ezberlemek yerine, bellek destekleyicilerdengörsel imgeleri kullanarak işini kolaylaştırabilir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Kitap İncelemesi

Yazarlar

Kamile Ün Açıkgöz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 1986

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1986 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Açıkgöz, K. Ü. (1986). ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 115-119. https://izlik.org/JA27FZ97LN
AMA
1.Açıkgöz KÜ. ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 1986;1(1):115-119. https://izlik.org/JA27FZ97LN
Chicago
Açıkgöz, Kamile Ün. 1986. “ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1 (1): 115-19. https://izlik.org/JA27FZ97LN.
EndNote
Açıkgöz KÜ (01 Haziran 1986) ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1 1 115–119.
IEEE
[1]K. Ü. Açıkgöz, “ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 115–119, Haz. 1986, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27FZ97LN
ISNAD
Açıkgöz, Kamile Ün. “ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1/1 (01 Haziran 1986): 115-119. https://izlik.org/JA27FZ97LN.
JAMA
1.Açıkgöz KÜ. ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 1986;1:115–119.
MLA
Açıkgöz, Kamile Ün. “ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 1, sy 1, Haziran 1986, ss. 115-9, https://izlik.org/JA27FZ97LN.
Vancouver
1.Kamile Ün Açıkgöz. ÖGRENMEYİ ve HATIRLAMAYl KOLAYLAŞTlRMA YOLLARI. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 1986;1(1):115-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27FZ97LN