Amaç: Araştırma, pandemi sürecinde evde kalan adölesanların beslenme-egzersiz ve koronavirüs kaygı durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki araştırma 01.02.2021–28.02.2021 tarihleri arasında 315 adölesan ile gerçekleştirilmiştir. Veriler kişisel bilgi formu, Beslenme-Egzersiz Davranış Ölçeği ve Koronavirüs Kaygı Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatiksel analizi için yüzde, frekans, ortalama, standart sapma, minimum, maksimum, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır.
Bulgular: Adölesanların Beslenme-Egzersiz Davranış Ölçeği toplam puan ortalamasının 146.02±19.61 (Min:45, Maks:225), alt boyut puan ortalamalarının sırasıyla Psikolojik Yeme Davranışı 35.57±10.12 (Min:11, Maks:55), Sağlıklı Beslenme-Egzersiz Davranışı 42.82±11.46 (Min:14, Maks:70), Sağlıksız Beslenme-Egzersiz Davranışı 47.24±7.78 (Min:14, Maks:70), Öğün Düzeni 20.38±5.30 (Min:6, Maks:30) puan olarak belirlenmiştir. Koronavirüs Kaygı Ölçeği puan ortalaması ise 5.96±2.79 (Min:0, Maks:20) olarak belirlenmiştir. Koronavirüs Kaygı Ölçeği toplam puanı ile Sağlıksız Beslenme-Egzersiz Davranışı alt boyut puanı arasında pozitif yönde ve zayıf şiddette bir ilişki belirlenmiştir (r=-0.134, p<0.05).
Sonuç: Pandemide adölesanların beslenme-egzersiz davranışlarının olumsuz etkilendiği, koronavirüs kaygısı arttıkça sağlıksız beslenme-egzersiz davranışının arttığı görülmüştür.
Aim: The research was conducted to determine the nutrition-exercise status and coronavirus anxiety of adolescents who stayed home during the pandemic.
Material and Methods: This descriptive research was conducted with 315 adolescents between 01.02.2021-28.02.2021. The data were collected using a personal information form, Nutrition-Exercise Behavior Scale and Coronavirus Anxiety Scale. Percentage, frequency, average, Standard deviation, minimum, maximum, Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney U tests were used to analyze the data.
Results: The total mean score for the Nutrition-Exercise Behavior Scale was146.02±19.61 (Min:45, Max:225), the mean score for Psychological Eating Behavior sub-dimension was 35.57±10.12 (Min:11, Max:55), that of the Healthy Nutrition-Exercise Behavior sub-dimension was 42.82±11.46 (Min:14, Max:70), that of the Unhealthy Nutrition-Exercise Behavior sub-dimension was 47.24±7.78 (Min:14, Max:70), and that of the Meal Order sub-dimension was 20.38±5.30 (Min:6, Max:30).The mean score of the Coronavirus Anxiety Scale was determined to be 5.96±2.79 (Min:0, Maks:20). A positive and weak relationship was determined between the Coronavirus Anxiety Scale total score and the Unhealthy Nutrition-Exercise Behavior sub-dimension score (r = -0.134, p<0.05).
Conclusion: It has been observed that nutrition-exercise behaviors of adolescents are adversely affected in the pandemic, and unhealthy nutrition-exercise behavior increases as coronavirus anxiety increases.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 13 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 3 |