BibTex RIS Kaynak Göster

AN INSURANCE-BASED MODEL OF COMPENSATORY WAGE DETERMINATION

Yıl 2003, Cilt: 21 Sayı: 1, 67 - 88, 01.06.2003

Öz

This paper aims to provide an account of the theory of compensating wage differentials that does not factor in the worker’s marginal productivity or measure her loss in terms of net disutility. It is argued that the worker’s claim to a productivity wage is undermined by the pervasive influence of luck. In addition a utility-based metric is rejected on the grounds that it reflects the existing inequality in the distribution of resources. We propose instead that compensatory wage differentials should be fair in the sense that they are envy-free. That is, no one prefers their combination of working conditions and compensatory wage to anyone else’s. In order to characterize the envy-free compensatory wage we employ a hypothetical insurance market where each insuree is unaware of the job she will end up in.

Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli

Yıl 2003, Cilt: 21 Sayı: 1, 67 - 88, 01.06.2003

Öz

Bu çalışmada işçilerin marjinal verimliliklerini ve işçilerin fayda cinsinden kayıplarının ölçümünü içermeyen tazmin edici ücret farklılıkları teorisinin formüle edilmesi amaçlanmaktadır. İşçilerin verimlilik ücret talepleri kişilerin kendi kontrolü dışındaki faktörlerin etkisi nedeniyle geçersiz hale gelmektedir. Buna ek olarak fayda bazlı bir ölçüt kaynak dağılımındaki var olan eşitsizliği yansıttığı için reddedilmektedir. Çalışmada, bunun yerine tazmin edici ücret farklılıklarının hiç kimsenin kendi çalışma koşulları ve tazmin edici ücret bileşimini bir başkasınınkine tercih etmemesi anlamında adil olması gerektiği önerilmektedir. Bu anlamda tanımlanan adil tazmin edici ücreti karakterize edebilmek için her bir sigortalının hangi işi elde edeceğini bilmediği varsayımsal bir sigorta piyasası kullanılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazarlar

Arzu Akkoyunlu-wıgley Bu kişi benim

Simon Wıgley Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2003
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akkoyunlu-wıgley, A., & Wıgley, S. (2003). Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(1), 67-88.
AMA Akkoyunlu-wıgley A, Wıgley S. Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Haziran 2003;21(1):67-88.
Chicago Akkoyunlu-wıgley, Arzu, ve Simon Wıgley. “Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21, sy. 1 (Haziran 2003): 67-88.
EndNote Akkoyunlu-wıgley A, Wıgley S (01 Haziran 2003) Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21 1 67–88.
IEEE A. Akkoyunlu-wıgley ve S. Wıgley, “Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 21, sy. 1, ss. 67–88, 2003.
ISNAD Akkoyunlu-wıgley, Arzu - Wıgley, Simon. “Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21/1 (Haziran 2003), 67-88.
JAMA Akkoyunlu-wıgley A, Wıgley S. Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2003;21:67–88.
MLA Akkoyunlu-wıgley, Arzu ve Simon Wıgley. “Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 21, sy. 1, 2003, ss. 67-88.
Vancouver Akkoyunlu-wıgley A, Wıgley S. Sigorta Piyasası Bazlı Tazmin Edici Ücret Belirlenmesi Modeli. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2003;21(1):67-88.

Dergiye yayımlanmak üzere gönderilecek yazılar Dergi'nin son sayfasında ve Dergi web sistesinde yer alan Yazar Rehberi'ndeki kurallara uygun olmalıdır.


Gizlilik Beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve e-posta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.