Bu çalışmanın amacı, Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan ve kısa bir süre sonra pandemi halini alan Covid-19 (yeni koronavirüs) salgınının bireylerin beslenme tercihlerindeki tutumlarının belirlenmesidir. Hastalığın Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak ilan edilmesinin ardından hükümetler, şehirler arasında giriş çıkış yasakları, hastalığın yoğun olduğu bölgelerde karantinalar, çeşitli etkinliklerin iptali gibi bir takım tedbirler uygulamışlardır. Uygulanan bu tedbirler turizm gibi bünyesinde pek çok sektörü barındıran iş alanlarını olumsuz etkilemiştir. Bireylerin kendilerini hastalık riski oluşturan kalabalık noktalardan izole etmeleri ile birlikte ev dışında gerçekleştirilen yiyecek ve içecek tüketim tutumlarında bir takım değişimler gözlenmiştir. Belirlenen bu amaç doğrultusunda çalışmada tarama modeli kullanılmış, anket formu aracılığı ile elde edilen veriler istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, bireylerin ev dışında yiyecek ve içecek tüketimi konusunda tedirgin olduğunu, sağlıklı beslenmeye yönelimin arttığını ve pandemi sonrasında günlük rutinlerinde önemli derecede değişim yaşanacağının düşünüldüğünü göstermektedir.
The purpose of this study is to determine the attitudes of individuals for their dietary preferences of Covid-2019 (new coronavirus) epidemic, which emerged in December 2019 and became a pandemic after a very short time. After it had been declared as a pandemic by World Health Organization (WHO), governments started to take precautions such as prohibition of entries between cities, quarantines in the places where the disease was intense and cancellation of different activities. These measures implemented have unfavourably affected many business areas such as tourism that includes many other sectors, as well. A set of changes have been observed in the attitudes of food and beverage consumption outside the houses as people isolated themselves from crowded points where the disease may pose a risk. In parallel with this determined aim, scanning model was used in the study, and the data obtained with the questionnaire by means of statistical package program was analysed. The results of the study show that individuals are anxious about food and beverage consumption outside the house, tendency to healthy diet has increased and there will be a significant alteration in their daily routines after the pandemic.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 2 |