Rektum Kanserinde Cerrahi Yönetiminin Güncel Literatür Eşliğinde İncelenmesi
Öz
Amaç: Rektum kanserleri yavaş seyirli, uzun süre asemptomatik olabilirken sonuçta ölümcül bir sistemik hastalık olduğu söylenebilir. Günümüzde primer tedavisi cerrahidir. Erken teşhis, ameliyat öncesi doğru evrelendirme, senkron ve metakron kolorektal kanserleri saptama ve lokal rekürrensleri tedavi edilebilir durumda tespit etme cerrahi tedavinin başarısında en önemli belirleyicilerdir. Çalışmamızda rektal. kanserlerin özellikleri ile cerrahi yaklaşımın ilkelerini güncel literatür ışığında gözden geçirerek, kliniğimizde tespit ve tedavi edilmiş rektal kanserli vakaları, etyo-patogenez, patoloji, semptomatoloji, teşhis, tedavi ve rekürrens sonuçları açısından güncel literatürlerle incelemeye çalıştık
Materyal ve metod: Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Genel Cerrahi Kliniğinde Aralık 1993-Aralık 1999 tarihleri arasında rektum kanseri tanısıyla ameliyat edilen 82 hastayı analiz ettik. Bu çalışmada, arşiv dosyalarından hastalara ait yaş, cinsiyet, semptom, semptom süresi, yapılan tetkik, tümörün anatomik lokalizasyonu, yapılan ameliyat, görülen komplikasyonlar, tümör evresi, postoperatif uygulanan adjuvan tedavi, hasta takipleri ve bu süre içindeki lokal nüksler ve uzak metastazlar kayıt altına alındı
Bulgular: Hastalarımızın yaş ortalaması 57.7, ve %20’si 40 yaş altındaydı. Hastaların 30’u (%36,6) kadın, 52’si (% 63,4) erkek idi. Hastaların 10’u (%12,1) akut karın tablosuyla acil olarak, 72’si (%87,8) elektif olarak ameliyat edilmiştir. Yapılan tam kan sayımlarında hastaların %18,2’sinde (Hemoglobin değeri 10 g/dl altında) anemi saptanmıştır. Vakalarımızın 11’inde (%13,4) karaciğer metastazı mevcuttu. Rektum kanserli 82 hastanın tanı sırasındaki CEA, CA19-9 düzeyleri incelenmiştir. CEA düzeyi 60 (%73,1) hastada, CA19-9 düzeyleri ise 35 (%42,6) hastada yüksek bulundu. İstatistiki analizde CEA duyarlılığının CA19-9 a göre daha üstün olduğu belirlendi (P<0.01). Vakalarımızdaki rezektabilite oranı %79,2’dir. Modifiye Dukes sınıflamasına göre A evresinde bir hasta (%1,2), Bı evresinde 8 hasta (%9,7), B2 evresinde 17 hasta (%20,7), C1 evresinde 19 hasta (%23,1), C2 evresinde 26 hasta (%31,7) ve D evresinde 11 hasta (%13,4) tespit edilmiştir.
Sonuç: Rektum kanserlerinde erken teşhis, ameliyat öncesi doğru evrelendirme, senkron ve metakron kolorektal kanserleri saptama ve lokal rekürrensleri tedavi edilebilir durumda tespit etme cerrahi tedavinin başarısında en önemli belirleyicilerdir.Ayrıca hekim-hasta ilişkisinin ideal koşullara ulaşması ve erken teşhisin sağlanması bu hastalıkta daha başarılı sonuçların alınması için şarttır.
Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, total mezorektal eksiyon, low anterior rezeksiyon, abdominoperineal rezeksiyon
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Proje Numarası
Teşekkür
Kaynakça
- 1. Dalal KM, Bleday R. Maingot Abdominal Operasyonlar. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul;2008:693-725
- 2. Heppel JP, McConnel EJ, Schild SE. Mayo Kliniği Gastrointestinal Sistem Cerrahisi. Nobel Tıp Kitabevleri, 2004, İstanbul: 569-588
- 3. Shelton AA, WongWD,Güncel Cerrahi Tedavi.Avrupa Tıp LTD.STİ.Yayınları 2001, İstanbul:217-239
- 4. Burak KB, Asoğlu O. Rektum kanseri cerrahi tedavisinde robotik cerrahinin güncel durumu. Altıntoprak F, editör.Robotşk Cerrahi: Tek-nik, Ulusal Deneyimler ve Güncel Literatür Sonuçları. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2019;60-66.
- 5. Cerman, L.: Colonandrectalsurgery. 2. baskı, J.B. LippincottCom-pany Pennsylvania, 1989, 465-469.
- 6. Karman N, Doğan L, Özaslan C, Atalay C, Yılmaz KB, Altınok M. Rektum kanseriameliyatları sonrası pelvik septik komplikasyonlar. TurkishJournalofSurgery.2008;24(3):125-130
- 7. Ross A, Rusnak C, Weinerman B, Kuechler P, Hayashi A, Mac-Lachlan G, et al. Recurrence and survival after surgical management of rectal cancer. Am J Surg. 1999;177(5):392-5.
- 8. Sözüer E,Dağlı AS, Yılmaz C, Yersiz H, Torun, R. Kolon ve rectum kanserli 34 vakanın incelenmesi. Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni 1990;2: 55-64.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
25 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
26 Kasım 2020
Kabul Tarihi
14 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 3