This study was performed to evaluate the efficiency of the mini VIDAS automated immunoassay system and
conventional culture technique to detect Campylobacter species from minced beef enriched in Bolton and Preston broths.
A total of 92 minced beef samples were collected from different local markets in Erzurum province in Turkey. Minced beef
samples were tested for Campylobacter spp. by the mini VIDAS (bioMérieux, France) in parallel with the culture technique
using supplemented agar plates following the enrichment at 42oC for 48 h. Positive results were verified by conventional
culture technique with quality control strains (ATCC 33559, ATCC 33560) on selective solid media. Out of 92 minced beef
samples, 11 (11.95%) and 10 (10.86%) were positive by the mini VIDAS and culture technique respectively. The sensitivity of
mini VIDAS was higher, and provided more accurate results than the conventional culture technique. In addition, both
broths can be used efficiently for the enrichment
Campylobacter spp., conventional culture, Mini VIDAS, minced beef
Bu çalışma, Bolton ve Preston brothlarda zenginleştirilmiş sığır kıymalarından Campylobacter türlerinin tespitinde,
mini VİDAS otomatik immunoassay system ve konvansiyonel kültür tekniğinin etkinliklerinin değerlendirilmesi amacıyla
gerçekleştirildi. Erzurum ilindeki (Türkiye) yerel marketlerden toplam 92 sığır kıyma örneği toplandı. Camylobacter türlerinin
tespiti için sığır kıyması örnekleri, 42oC’de 48 h zenginleştirmeyi takiben mini VIDAS (bioMérieux, France) ve paralel olarak
supplement içeren besi yerlerinde test edildi. Pozitif sonuçlar, kontrol suşları (ATCC 33559, ATCC 33560) kullanılarak selektif
besiyerlerinde konvansiyonel kültür tekniği ile doğrulandı. İncelenen 92 sığır kıymasının 11 (% 11.95)’i ve 10 (%10.86)’u
sırası ile mini VIDAS ve konvansiyonel kültür tekniği ile pozitif bulundu. Konvansiyonel kültür tekniğine göre Mini VIDAS’ın
duyarlılığının daha yüksek olduğu ve daha doğru sonuçlar verdiği saptandı. Ayrıca, her iki broth’un zenginleştirme amacıyla
etkin olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.
Campylobacter spp., konvansiyonel kültür, Mini VİDAS, sığır kıyması
Diğer ID | JA23TF25RE |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Kabul Tarihi | |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Bibtex | @ { huvfd317326, journal = {Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, eissn = {2146-7188}, address = {Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Editörlüğü, Eyyübiye Kampüsü, 63200, Şanlıurfa}, publisher = {Harran Üniversitesi}, year = {2015}, volume = {4}, number = {2}, pages = {68 - 72}, title = {Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği}, key = {cite}, author = {Kılıç Altun, Serap and Gürbüz, Semra and Erdenliğ Gürbilek, Sevil} } |
APA | Kılıç Altun, S. , Gürbüz, S. & Erdenliğ Gürbilek, S. (2015). Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği . Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 4 (2) , 68-72 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/huvfd/issue/29580/317326 |
MLA | Kılıç Altun, S. , Gürbüz, S. , Erdenliğ Gürbilek, S. "Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği" . Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 (2015 ): 68-72 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/huvfd/issue/29580/317326> |
Chicago | Kılıç Altun, S. , Gürbüz, S. , Erdenliğ Gürbilek, S. "Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği". Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 (2015 ): 68-72 |
RIS | TY - JOUR T1 - Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği AU - SerapKılıç Altun, SemraGürbüz, SevilErdenliğ Gürbilek Y1 - 2015 PY - 2015 N1 - DO - T2 - Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 68 EP - 72 VL - 4 IS - 2 SN - -2146-7188 M3 - UR - Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği %A Serap Kılıç Altun , Semra Gürbüz , Sevil Erdenliğ Gürbilek %T Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği %D 2015 %J Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P -2146-7188 %V 4 %N 2 %R %U |
ISNAD | Kılıç Altun, Serap , Gürbüz, Semra , Erdenliğ Gürbilek, Sevil . "Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği". Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 / 2 (Haziran 2015): 68-72 . |
AMA | Kılıç Altun S. , Gürbüz S. , Erdenliğ Gürbilek S. Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015; 4(2): 68-72. |
Vancouver | Kılıç Altun S. , Gürbüz S. , Erdenliğ Gürbilek S. Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2015; 4(2): 68-72. |
IEEE | S. Kılıç Altun , S. Gürbüz ve S. Erdenliğ Gürbilek , "Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği", Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 4, sayı. 2, ss. 68-72, Haz. 2015 |