This study was conducted for identifying the histological aspects of quality criteria in sausages obtained retail
sold from local markets in the province of Erzurum. All samples were obtained from markets and grocery stores in the city
center. Histological analysis of the samples was performed by hematoxylin-eosin staining method. Among examinated
Sausage samples; 8 of them (32%) contained cartilage, 3 samples (12%) contained bone tissue, 2 samples (8%) contained
skin tissue and 3 samples (12%) contained glandular epithelial tissue that were mostly seromucous in the nature. In 2 (8%)
of examples, bone tissue was determined. Among fermented Turkish soudjouk samples; 6 of them (30%) contained
cartilage, 3 samples (15%) contained glandular epithelial tissue contained bone tissue, 2 samples (10%) contained different
kind of connective tissue.13 pieces of sausage samples, 12 samples of fermented Turkish soudjouk met the requirements of
the national standards.
Fermented sausage, sausage, histological examination, tissue
Bu çalışmada, Erzurum ilinde perakende olarak satılan 45 adet et ürününün (20 adet fermente sucuk ile 25 adet sosis)
bileşiminde iç organ ve dokuların histolojik tanı yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Tüm örnekler, şehir merkezindeki
kasap ve marketlerden temin edilmiştir histolojik analizi hematoxylin-eosin boyama yöntemi ile yapılmıştır. Sosis
örneklerinin 8 tanesinde (%32) kıkırdak doku, 3 örnekte (%12) kemik doku, 2 örnekte (%8) deri dokusu,3 örnekte (%12)
çoğunluğu serö-müköz karakterde bez epiteline rastlanmıştır. Örneklerin 2 adedinde (%8) kemik dokusu belirlenmiştir.
Fermente sucuk örneklerinin 6 tanesinde (% 30) kıkırdak doku, 3 örnekte (% 15) lenf dokusu, örneklerin 2 adedinde de(%10)
bağ dokusu belirlenmiştir. Analiz edilen sosis örneklerinin 13, sucuk örneklerinin 12 adedinin ulusal standartların belirlediği
özellikleri taşımadığı tespit edilmiştir.
Diğer ID | JA62UU83VG |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Kabul Tarihi | |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Bibtex | @ { huvfd317328, journal = {Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, eissn = {2146-7188}, address = {Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Editörlüğü, Eyyübiye Kampüsü, 63200, Şanlıurfa}, publisher = {Harran Üniversitesi}, year = {2015}, volume = {4}, number = {2}, pages = {73 - 79}, title = {Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi}, key = {cite}, author = {Kılıç Altun, Serap and Temur, Ahmet and Harem, İsmail Şah} } |
APA | Kılıç Altun, S. , Temur, A. & Harem, İ. Ş. (2015). Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi . Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 4 (2) , 73-79 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/huvfd/issue/29580/317328 |
MLA | Kılıç Altun, S. , Temur, A. , Harem, İ. Ş. "Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi" . Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 (2015 ): 73-79 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/huvfd/issue/29580/317328> |
Chicago | Kılıç Altun, S. , Temur, A. , Harem, İ. Ş. "Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi". Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 (2015 ): 73-79 |
RIS | TY - JOUR T1 - Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi AU - SerapKılıç Altun, AhmetTemur, İsmail ŞahHarem Y1 - 2015 PY - 2015 N1 - DO - T2 - Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 73 EP - 79 VL - 4 IS - 2 SN - -2146-7188 M3 - UR - Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi %A Serap Kılıç Altun , Ahmet Temur , İsmail Şah Harem %T Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi %D 2015 %J Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P -2146-7188 %V 4 %N 2 %R %U |
ISNAD | Kılıç Altun, Serap , Temur, Ahmet , Harem, İsmail Şah . "Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi". Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 / 2 (Haziran 2015): 73-79 . |
AMA | Kılıç Altun S. , Temur A. , Harem İ. Ş. Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015; 4(2): 73-79. |
Vancouver | Kılıç Altun S. , Temur A. , Harem İ. Ş. Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2015; 4(2): 73-79. |
IEEE | S. Kılıç Altun , A. Temur ve İ. Ş. Harem , "Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi", Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 4, sayı. 2, ss. 73-79, Haz. 2015 |