This research was conducted to determine some records compulsory for the current situations of broiler houses
in Elazığ and Malatya. Research materials contained official records obtained through the controls of Elazığ and Malatya
Districts and Provincial Directorates of Food Agriculture and Livestock: 239 total houses, each of them was taken into
consideration as a farm, formed of 93 houses in Elazığ, 146 houses in Malatya. According to the findings, although there
were 11 regular records, but 5 records were insufficient. Especially, the ratio of recording vaccination data to the forms and
the ratio of keeping bill and waybill in files was high for both cities (87.1 % in Elazığ and 94.4% in Malatya). It was found out
that the ratio of recording sampling and sending minutes, laboratory final reports, diagnosis records and treatment
procedures was low: 10.8% in Elazığ and 23.0% in Malatya (P< 0.034). Moreover, it was calculated that the ratio of keeping
animal and animal products destruction minutes was 5.4% in Elazığ and 36.5% in Malatya (P< 0.001). Finally, it was found
out that broiler hutchs were significantly insufficient in terms of recording or storing in vacination immunity reports, water
analysis reports, food destroy reports, veterinary reports and disease records, residue monitoring program records in Elazığ
and Malatya. Besides, sufficient and insufficient records were determined as similar for both provinces.
Bu araştırma, Elazığ ve Malatya illerinde faaliyet yürüten etlik piliç işletmelerinin tutmaları gereken kayıtlar bakımdan
mevcut durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini, Elazığ’da 93 ve Malatya’da 146 olmak
üzere çalışmada her biri bir işletme olarak ele alınan toplam 239 adet etlik piliç kümesinde, Elazığ ve Malatya Gıda Tarım ve
Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından yapılan denetimler sırasında elde edilen resmi veriler oluşturmuştur.
Araştırmada elde edilen bulgulara göre; kapsama dâhil edilen bu işletmelerde, tutulması zorunlu 16 adet kayıttan 11’inin
düzenli şekilde tutulduğu, ancak 5 adet kayıt için bu durumun söz konusu olmadığı belirlenmiştir. Özellikle, işletmelerde
aşılama bilgilerinin kayıt belgesine işlenmesine ve aşı faturalarının/irsaliyelerinin işletme dosyasında bulundurulmasına ait
kayıt tutma oranları her iki il için de yüksek (Elazığ’da %87.1 ve Malatya’da %94.4) bulunmuştur. İşletmelerde görülen
hastalıkların teşhisine yönelik numune alma ve gönderme tutanakları, laboratuvar sonuç raporları, teşhis raporları ve tedavi
prosedürlerine ait kayıtların Malatya’da %23.0, Elazığ’da %10.8 (P< 0.034) gibi çok düşük oranlarda tutulduğu tespit
edilmiştir. Hayvan ve hayvan kökenli gıda imha tutanaklarının Malatya’da %36.5, Elazığ’da %5.4 oranında tutulduğu
saptanmıştır (P< 0.001). Sonuç olarak, Elazığ ve Malatya İllerinde faaliyet yürüten etlik piliç işletmelerinin aşı bağışıklık
testlerine ait sonuç raporları, su analiz raporları, gıda imha tutanağı, veteriner raporları ve hastalık kayıtları ile kalıntı izleme
programı kayıtlarının tutulması veya saklanmasında önemli düzeyde yetersizlik içinde olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, her iki
ildeki işletmelerin düzenli tutulup tutulmayan kayıtlar bakımından benzer durumda oldukları da tespit edilmiştir.
Diğer ID | JA62YJ69ZG |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2 |