This study investigated the prevalence
of Listeria monocytogenes in fried
fish, processing slab and tool in Kwara state, Nigeria. A total of 2400 fish samples, 800 slabs and
800 tool samples were collected aseptically using stratified sampling methods
for L. monocytogenes analysis. The samples were cultured for L. monocytogenes using PALCAM and fraser
selective agar and supplements. The isolates were characterized using both
biochemical and molecular methods. The
data obtained were subjected to descriptive statistics and chi-square test, P=0.05. The results have
showed that 528 (22%), 313 (39.13%) and 195 (24.38%) of the fried fish, slab
and tool samples are positive for L.
monocytogenes respectively. Molecular characterization using PCR has shown
that 25.87% of biochemically characterized isolates are identified as L. monocytogenes. Listeria monocyogenes was identified in fried fish (12.88%), slab
(36.41%) and tool (26.41%) samples. There was a significant difference between
the occurrence of L. monocytogenes in
fish, slab and tools. Fried fish, processing slab and tools were heavily
contaminated with L. monocytogenes.
Processing slab and tools were identified to be predisposing factors, and
therefore calls for attentions.
Bu
çalışmada Nijerya’nın Kwara eyaletinde kızartılmış
balık, işleme levhası ve aletlerde Listeria
monocytogenes prevalansı araştırılmıştır. L. monocytogenes analizleri için tabakalı örnekleme yöntemi
kullanılarak aseptik olarak toplam 2400 balık örneği, 800 plaka ve 800 alet numunesi
toplandı. Örnekler L. monocytogenes
için PALCAM ve fraser selektif agar ve takviyeleri kullanılarak kültüre edildi.
Izolatlar hem biyokimyasal hem de polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile
moleküler yöntemlerle karakterize edildi. Elde edilen veriler tanımlayıcı
istatistik ve ki-kare testi ile analiz edildi. Sonuçlar, kızarmış balık işleme
levhası ve alet örneklerinden sırasıyla 528 (%22), 313 (%39.13) ve 195’inin (%24.38)
L. monocytogenes açısından pozitif
olduğunu göstermiştir. Örneklerin PCR işlemi ile moleküler karakterizasyonunda,
biyokimyasal olarak karakterize edilmiş izolatların %25.87'sinin L. monocytogenes olduğu tespit
edilmiştir. Kızarmış balık (%12.88), işleme levhası (%36.41) ve aletlerden
(%26.41)elde edilen izolatların L. monocyogenes
olduğu belirlenmiştir. L. monocytogenes
sıklığı açısından kızarmış balık, işleme levhası ve aletler arasındaki fark
önemli bulunmuştur. Sonuç olarak, Nijerya’nın Ilorin şehrinde incelenen
kızarmış balık, işleme levhası ve alet örneklerinin yüksek düzeyde L. monocytogenes ile kontamine olduğu
tespit edilmiştir. İşleme levhaları ve aletleri predispozan faktörler
olduğundan önem taşımaktadır.
Listeria monocytogenes Enfeksiyon Prevalans Kızartılmış balık
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 3 Temmuz 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1 |