Bu
çalışma, mısır silajı ve yonca kuru otuna ilave edilen, farklı oranlarda çörek
otu (kontrol, %0.46, %0.92), çörek otu yağı (%0.15, %0.3), kekik otu (kontrol %4.3,
%8.6) ve kekik yağının (%0.15, %0.3) invitro metan gazı üretimi üzerine
etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Farklı seviyelerde çörek otu, çörek otu
yağı ile kekik otu ve kekik yağı ilave edilen yemler 4’er tekerrür olacak
şekilde in vitro gaz tekniği ile 24 saatlik inkubasyona bırakılarak
hazırlanmıştır in vitro gaz üretim
tekniği ile 24 saatte meydana gelen toplam gaz miktarına dayanılarak in vitro organik madde
sindirilebilirliği (İVOMS) hesaplanmış, toplam gaz içerisindeki metan gazı
yüzdesi ise bilgisayar destekli metan gazı ölçüm cihazı yardımıyla
belirlenmiştir.Yapılan çalışmada yem maddeleri
içinde en yüksek İVOMS değeri yonca kuru otuna %0.3 çörek otu yağı ilave edilen
grupta gözlenirken en düşük metan gazı mısır silajına %4.3 oranında kekik otu
ilave edilen grupta elde edilmiştir (P<0.05). Sonuç olarak mısır silajına
ilave edilen %4.3 oranında kekik otunun metan üretimini azalttığı ancak İVOMS
derecesini etkilemediği, çörek otu yağının ise genel olarak İVOMS derecesini
arttırdığı, gözlenmiştir. Ayrıca
sunulan çalışmada kullanılan katkı maddelerinin ruminant beslemede hayvan
performansı üzerine etkisinin belirlenmesi için in vivo çalışmalar gerekmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 4 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 |