Bu çalışmada, Van ilinde üretilen 35 adet polen
örneğinin rutubet miktarı, su aktivitesi içeriği ve pH değerleri ile aflatoksin
içerikleri araştırılmıştır. Polen örneklerindeki aflatoksin B1, B2,
G1 ve G2, (AFB1, AFB2, AFG1
ve AFG2) miktarları yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC)
ile belirlenmiştir. Yapılan araştırmada polen örneklerinin rutubet miktarı
%7.35 ile %11.41 arasında değişiklik göstermiş olup ortalama %9.46±0.18 olarak
belirlenmiştir. Polen örneklerinin ortalama su aktivitesi (aw) içeriği
0.28±0.01 olarak tespit edilmiş olup 0.24 ile 0.45 arasında değişiklik
göstermiştir. pH değerleri ise 3.91’den 5.50’ye kadar farklılık göstermiş ve
ortalama 4.38±0.06 olarak tespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirinde AFB1
tespit edilemezken, AFB2 düzeyleri 0-0.24 μg/kg arasında dağılım
göstermiştir (ortalama 0.01±0.01 μg/kg). Polen örneklerinin toplam aflatoksin
düzeylerinin minimum, maksimum ve ortalama değerleri sırasıyla 0, 2.84 ve
0.34±0.13 μg/kg olarak belirlenmiştir. Örneklerin aflatoksin düzeyi ile rutubet
miktarları arasında düşük fakat istatistiksel olarak önemli bir korelasyon (r:
0.41) bulunmuştur. Çalışma sonucunda, incelenen toplam 35 polen örneklerinin
23’ünde (%66) aflatoksin saptanmış ve belirlenen aflatoksin miktarının Türk
Gıda Kodeks’ine göre kabul edilebilir limitler içerisinde olduğu tespit
edilmiştir. İncelenen polen örneklerindeki rutubet düzeyinin artışına bağlı
olarak toplam aflatoksin düzeylerindeki artış yüksek aflatoksin içeriğinin
depolama şartlarından kaynaklandığını düşündürmektedir.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu
TYL-2017-6135
Bu çalışma doktora tezinden hazırlanmış olup, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu (Proje No: TYL-2017-6135) tarafından desteklenmiştir.
The objective of this study
was to investigate moisture content, water activity, pH value and aflatoxin
contents of pollen samples (n: 35) collected in Van province of Turkey.
Aflatoxin B1, B2, G1 and G2 (AFB1,
AFB2, AFG1 and AFG2) contents of the pollen
samples were detected by high-performance liquid chromatography (HPLC). The
moisture contents varied from 7.35% up to 11.41% with an average of 9.46±0.18%.
The average water activity (aw) was determined as 0.28±0.01 varying between
0.24 and 0.45. The pH value varied from 3.91 to 5.50 and averaged 4.38±0.06.
While AFB1 was not detected in any of the samples AFB2
content varied between 0.00 and 0.24 μg/kg with an average of 0.01±0.01 μg/kg.
The minimum, maximum and mean value of total aflatoxin level was determined as
0, 2.84 and 0.34±0.13 μg/kg, respectively. A low but statistically significant
correlation (r=0.41) between the total aflatoxin and moisture content was found
(P<0.05). As a result, aflatoxin was detected in 23 (66%) of the 35 pollen
samples tested, and the amount of aflatoxin was found within the ranges
permitted by the Turkish Food Codex. The positive correlation between the
moisture content the aflatoxin content of the pollen samples examined suggested
that the high aflatoxin levels observed might due to inappropriate storage
condition.
TYL-2017-6135
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TYL-2017-6135 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 18 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |