Bu çalışmada Samsun'da yetiştirilen inek, manda, koyun ve keçilerden elde edilen çiğ süt örneklerinde α-S1-kazein ve β-laktoglobulin düzeyleri ile bazı biyokimyasal ve mineral değerlerinin araştırılması amaçlandı. Çalışma materyalini Samsun ili Bafra ilçesindeki bir çiftlikten sağım sonrası inek, manda, koyun ve keçilerden alınan 40 adet çiğ süt oluşturdu. Süt serumundaki α -S1-kazein ve β -laktoglobulin seviyeleri ELISA test kitleri kullanılarak belirlendi. Spektrofotometrik otoanalizör kullanılarak kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), total protein (TP), albümin (ALB), total kolesterol (TC) ve trigliserit (TG) seviyeleri ölçüldü. Koyun sütü TP, ALB, GLO, TC seviyeleri diğer süt örneklerinden anlamlı derecede yüksek bulundu. En yüksek TP düzeyinin koyun sütünde olduğu, bunu sırasıyla manda, keçi ve inek sütünde olduğu belirlendi. Keçi sütünde TG düzeyinin diğer süt örneklerine göre anlamlı derecede yüksek olduğu (P<0.05), bunu sırasıyla manda, koyun ve inek sütlerinin izlediği (P>0.05) belirlendi. Koyun sütünün diğer süt örneklerinden daha fazla Ca, Mg, Fe, Zn içerdiği ve toplam mineral içeriğinin diğer süt örneklerinden daha zengin olduğu belirlendi. Keçi ve inek sütünün mineral içeriği benzer bulundu, inek sütündeki Zn minerali biraz daha fazla bulundu. Keçi sütü örneklerinde α -S1-kazein ve β -laktoglobulin seviyeleri diğer süt örneklerine göre daha düşük bulundu. Keçi sütündeki α-S1-kazein ve β-laktoglobulin düzeylerinin diğer süt örneklerine (inek, koyun ve manda) göre daha düşük olduğu ve süt alerjisi olanlara önerilebileceği sonucuna varıldı.
Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından Yüksek Lisans Tez Projesi olarak desteklenmiştir.
PYO.VET1904.19.003
In this study, it was aimed to investigate α -S1-casein and β -lactoglobulin levels and some biochemical and mineral values in raw milk samples obtained from cows, buffaloes, sheep, and goats raised in Samsun. The study material consisted of 40 raw milk taken from goats, cows, sheep and buffaloes after milking in a farm in Samsun province Bafra district. α-S1-casein and β-lactoglobulin levels in milk serum were determined using ELISA test kits. Calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), zinc (Zn), total protein (TP), albumin (ALB), total cholesterol (TC), and triglyceride (TG) levels were measured using a spectrophotometric autoanalyzer. Sheep milk TP, ALB, GLO, TC levels were significantly higher than other milk samples. It was determined that the highest TP level was in sheep milk, followed by buffalo, goat, and cow milk, respectively. It was determined that the TG level in goat milk was significantly higher than other milk samples (P<0.05), followed by buffalo, sheep, and cow milk (P>0.05). It was determined that sheep milk contains more Ca, Mg, Fe, Zn than other milk samples, and the total mineral content is more prosperous than other milk samples. The mineral content of goat and cow milk was found similar; Zn mineral in cow milk was found slightly higher. α -S1-casein and β -lactoglobulin levels were lower in goat milk samples than other milk samples. It was concluded that α-S1-casein and β-lactoglobulin levels in goat milk were lower than in other milk samples (cow, sheep, and buffalo), and it could be recommended for those with milk allergies.
PYO.VET1904.19.003
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | PYO.VET1904.19.003 |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Mayıs 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2022 |
Gönderilme Tarihi | 14 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 27 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1 |