This study was carried out to determine the effect of different industrial by-products (pistachio, pomegranate, and olive) as alternative feed sources for sheep. Fifty-two Awassi sheep aged 3 and 4 years were divided into four groups (n=13 per group) concerning age, birth type, milk yield, and lactation period: basal diet without byproducts (CON) and basal diet added with either pistachio shell (PIS), pomegranate hull (POM), or olive pulp (OP). By-products were mixed with the total ration at a rate of 5% and given in the morning and evening feedings. The feeding experiment was continued for 60 days. Milk yield, milk quality, feed consumption, and biochemical parameters such as urea, creatine, triglyceride, total bilirubin, and albumin were determined at 30-day intervals from the beginning of the study. Tukey multiple comparison test was used to compare the research groups. There was no treatment effect on feed consumption. The highest milk yield was measured in sheep fed the POM diet in all periods (the first, second, and third-period means were 1143±111, 967±127, and 785±112 gr, respectively). Milk yield for other groups was similar. At the end of the study, the fat ratio in the CON, PIS, POM, and OP groups were determined to be 6.11±0.30%, 6.25±0.36%, 5.61±0.42%, and 5.97±0.48%, respectively. Protein values were determined as 6.34±0.16%, 6.26%±0.27%, 6.06%±0.23%, and 6.39±0.19% in the same order. There was no statistically significant difference between CON, PIS, POM, and OP groups regarding biochemical parameters. In conclusion, sheep ration can contain PIS, POM, and OP up to 5% as alternative feed sources.
Food waste olive pulp pistachio shell pomegranate hull sheep milk quality
Minister of Industry and Technology, Southeastern Anatolia Project Regional Development Administration
19323
Bu çalışma, farklı endüstriyel yan ürünlerin (fıstık, nar ve zeytin) koyunlarda alternatif yem kaynakları olarak etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 3 ve 4 yaşlı 52 baş (her grup için n=13) İvesi ırkı koyun ilave yan ürün içermeyen bazal diyet (CON), fıstık kabuğu (PIS), nar kabuğu (POM) ve zeytin pirinası (OP) içeren rasyonlarla beslendi. Yan ürünler toplam rasyona %5 oranında karıştırılarak sabah ve akşam yemlemesinde verilmiştir. Yem denemesine 60 gün boyunca devam edilmiştir. Süt verimi, süt kalitesi, yem tüketimi ve üre, kreatin, trigliserit, total bilirubin, albümin gibi biyokimyasal parametreler çalışmanın başlangıcından itibaren 30 günlük aralıklarla belirlenmiştir. Araştırma gruplarının karşılaştırılmasında Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Yem tüketimi bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık oluşmamıştır. Süt verimi bakımından en yüksek değerler POM grubunda tespit edilmiştir (birinci, ikinci ve üçüncü periyotta sırasıyla 1143±111, 967±127 ve 785±112 gr). Süt verimi bakımından gruplarda birbirine benzer değerler saptanmıştır. Çalışma sonunda CON, PIS, POM ve OP gruplarındaki yağ oranı sırasıyla %6.11±0.30, %6.25±0.36, %5.61±0.42 ve %5.97±0.48 olarak belirlendi. Protein değerleri aynı sırayla %6.34±0.16, %6.26±0.27, %6.06±0.23 ve %6.39±0.19 olarak belirlendi. Biyokimyasal parametreler bakımından CON, PIS, POM ve OP grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak, koyun rasyonları alternatif yem kaynakları olarak %5'e kadar PIS, POM ve OP içerebilir.
Fıstık kabuğu gıda atığı koyun süt kalitesi nar kabuğu zeytin pirinası
19323
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 19323 |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Mayıs 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2022 |
Gönderilme Tarihi | 30 Mart 2022 |
Kabul Tarihi | 9 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1 |