BibTex RIS Kaynak Göster

MANOVA VARSAYIMLARI KARŞILANAMADIĞINDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK UZAKLIK ANALİZİ BİPLOT KULLANIMI

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 2, 0 - 0, 01.10.2015

Öz

Çok değişkenli varyans analizi (MANOVA), g grup için ortalama vektörlerin eşitliği hipotezinin testi için kullanılır. MANOVA, varyans-kovaryans matrislerinin homojenliği ve çok değişkenli normallik varsayımlarına sahiptir. Bu varsayımlar ihlal edildiğinde MANOVA kullanılamaz. Bu çalışmada, MANOVA’ya alternatif bir yaklaşım olarak Gower ve Krzonowski (1999) tarafından önerilen ve uzaklık ölçülerine dayanan Uzaklık Analizi (UA) yönteminin teorik adımları yeniden gözden geçirilmiş ve gerçek bir veri kümesi üzerinden yöntemin önemi vurgulanmıştır.

USE OF DISTANCE ANALYSIS BIPLOT AS AN ALTERNATIVE METHOD IN CASE OF FAILURE TO PROVIDE THE MANOVA ASSUMPTIONS

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 2, 0 - 0, 01.10.2015

Öz

Multivariate analysis of variance (MANOVA) is used for testing the null hypothesis of equal mean vectors for g groups. MANOVA assumes homogeneity of variance-covariance matrices and multivariate normality. We review theoretical steps of distance analysis method that is proposed by Gower and Krzonowski (1999) as an alternative approach to MANOVA. Moreover, the importance of the method is highlighted via a real data set

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA62GK45ZB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

B. Barış Alkan Bu kişi benim

Cemal Atakan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Alkan, B. B., & Atakan, C. (2015). MANOVA VARSAYIMLARI KARŞILANAMADIĞINDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK UZAKLIK ANALİZİ BİPLOT KULLANIMI. International Anatolia Academic Online Journal Sciences Journal, 3(2).