Bu araştırmanın amacı Tunceli ilinin Pertek ilçesinden elde edilen sütlerde yağ
depresyon seviyelerini araştırmaktır. Araştırmada kullanılan veriler 2013 yılı İlkbahar
mevsiminde Çağdaş Pertek Tarım ve Hayvancılık Turizm İnşaat Gıda Üretim
Pazarlama Sanayi Ticaret Ltd. Şti.den alınan inek sütlerinden elde edilmiştir. İlkbahar
aylarında süt toplam yağ ortalama değeri Mart ayı için 4,09±0,045, Nisan ayı için
4,15±0,047, Mayıs ayı için 4,12±0,029 olarak belirlenmiştir. Söz konusu aylara ait süt
yağ ortalama değerleri süt yağ depresyonu için eşik olarak bildirilen %3.2 değerine göre
tek örnek T testi yardımıyla karşılaştırılarak süt yağ depresyon analizi
gerçekleştirilmiştir. Bulunan ortalama sonuçlar her bir ay için depresyon eşiği olarak
bildirilen değerin üstünde istatistikî sonuçlar gösterdiğinden sütlerde aylar bakımından
depresyon açısından sorun yoktur denebilir. Süt yağ depresyon eşiği aynı zamanda
peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin üretiminde önemli bir problem olması nedeniyle
Tunceli ili Pertek ilçesinden elde edilen sütlerin söz konusu ürünlerin üretiminde
dezavantaja sahip olmadıkları söylenebilir. Ancak buna benzer araştırmaların ülkemizin
tüm bölgeleri ve tüm illerinde yapılarak süt depresyon riski gösteren illerde süt yağ
seviyelerini artırıcı düzenlemelere gidilmesi süt yağı gibi sütün ekonomik değerini
belirleyen en önemli parametrenin artırılması hususunda önemli bir uygulama olacaktır.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden farklı hayvanlardan elde edilen sütlerde yağ
depresyonu hakkında detaylı bilgileri öğrenmek için konu ile ilgili daha fazla
araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Diğer ID | JA22SZ89CA |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 5 Sayı: 19 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)