BibTex RIS Kaynak Göster

Diyarbakır İlinden Kasım Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 24, 13 - 17, 01.12.2014

Öz

Bu çalışmada Diyarbakır ilinde bir yetiştirici sürüsünden 2014 yılı Kasım
ayında, 40 adet Holstein ırkı inekten sabah sağımında toplanan sütlerin
yapılan analizleri sonucunda elde edilen biyokimyasal parametrelere ait
veriler kullanılmıştır. Süt parametrelerinin analizleri sonucunda elde edilen
ortalama değerlerin Dünya Sağlık Örgütü standartlarına (protein en az %3,5;
yağ en az %2,6; pH: 6,6 ve yağsız kuru madde %7,71 ) uygunluklarını
belirlemek amacıyla veriler tek örnek t testi yardımıyla istatistikî kontrole
tabi tutulmuştur. Yapılan bu araştırmada süt bileşenlerinden protein
dışındaki diğer süt parametreleri Dünya Sağlık Örgütünün standartlarına
uygun bulunmuştur. Protein ortalaması 3,24±0,007 olarak bulunmuştur.
Bulunan bu değer % 3,5’luk referans değerin istatistiksel olarak altında
olduğundan standartlara uygun bulunmamıştır. pH (6,64±0,018 ve p< 0,05
); yağ(3,9±0,021 ve p< 0,01) ve yağsız kuru madde (8,62±0,005 ve p< 0,01)
standartlara uygunluk göstermiştir. Protein oranlarının standartlardan daha
düşük seviyelerde olması olumsuzluk arz etmektedir. Ancak bu olumsuzluk
ineklerin günlük tükettikleri rasyonlara katılacak ilave protein takviyesi
ile giderilebilir. Süt parametrelerinin çevresel ve hayvansal faktörler
üzerine yapılacak maniplasyonlarla optimize edilmesi süt sektörünün
ihtiyaç duyduğu büyük varyasyon göstermeyen çiğ sütlerin elde edilmesi
açısından avantaj sağlayacaktır. Çünkü parametre bazında büyük
varyasyon gösteren sütler fabrikada standardizasyon aşamasında ekstra
düzenlemeler gerektirmektedir. Standart içerikli sütler işleme açısından
avantaj sağlayacaktır. Yapılan bu araştırmaya benzer şekilde farklı standart
referans değerlere göre yapılan istatistikî kontroller neticesinde elde edilen
bilgilerle değişik çevre şartlarından elde edilen sütlerin üzerine getirilecek
yorumlar daha zengin olacaktır. Bu amaçla sadece çiğ sütlerde değil
diğer birçok gıda hammaddesinde istatistikî kontroller yapılarak kalite
standartlarına uygunlukları belirlenmelidir

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 24, 13 - 17, 01.12.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA82SA78RG
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Oğur Kasırga Bu kişi benim

Murat Çimen Bu kişi benim

Tolga İnal Bu kişi benim

Dilek Gayretli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2014
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 24

Kaynak Göster

APA Kasırga, O., Çimen, M., İnal, T., Gayretli, D. (2014). Diyarbakır İlinden Kasım Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 6(24), 13-17.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png