Konut insanoğlunun
barınma ihtiyacı olarak ortaya çıkmış ve mimarlık tarihinin ilk nesnel
örnekleridir. İlk çağlardan günümüze kadar değişik şekillerde evreler geçirerek
gelişmiş, bulunduğu yere göre farklılıklar göstermiş ve yapıldığı dönemlerin
izlerini taşıyarak ekonomik, siyasi, kültürel, dinsel, iklimsel, topografik,
sosyolojik gibi her türlü etkenler ile yoğrulmuştur. Sanayi devrimi,
toplumsal temin biçimlerinde ve ilişkilerinde meydana getirdiği değişiklikler
mutfak, kültürlerini de etkilemiştir. Bunun nedeni Anadolu’ da sahiplik yaptığı
uygarlıkların yemek kültürleri ile bütünleşmesini sağlamıştır. Türklerin ana yurdu olan Orta Asya, göç ettikleri
Anadolu’da temel olan besinlerin çoğunu kendileri yetiştirilerek dünyanın başka
yörelere taşımışlardır[1]. Bunları yöre şartlarına uygun olarak yetiştirmişler
ve basit teknikler ile depolayıp kış aylarında kullanmışlardır[2]. Göç
ettikleri her bölge de yöreye ait olan hayvan ve bitkilerden yararlanmışlardır.
Türkler beslenmeye çok önem veren bir toplumdur. Toplumların tarihsel
gelişimi olan yemek sadece karın doyurmak değil kültürel kalıpların bir parçası
olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda yemek dinsel merasimlerin, düğünlerin,
eğlencelerin, ölümlerin ve birçok toplumsal davranışların bir olgusudur. Van
ilimizde mutfakların özgün etkilerini içinde barındıran köklü ve çok yönlü bir
mutfak tasarımı bulunmaktadır. Bu çalışmada Van mutfak kültürünün etkilediği
mimari yapısı ile yeni yapılan TOKİ (Başbakanlık Toplu Konut İdaresi) Topaktaş
Köyünde yaptığı köy evleri karşılaştırılması yapılmış ve öneriler getirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2017 |
Gönderilme Tarihi | 8 Kasım 2016 |
Kabul Tarihi | 24 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 9 Sayı: 1 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)