Bütün dünya bir salgın tehdidi altında ve çok bir süreçten geçiyor bu süreç bir sağlık krizi olmasının yanı sıra bir kaygı krizine de yol açmış durumda. Kaygı ve buna yönelik tepkiler üzerinde etkili olabilecek birçok değişken söz konusudur. Bazı insanlar daha yoğun kaygı yaşarken bazı insanlar ise daha soğukkanlı bir yaklaşım gösterebilmektedir. Psikolojik sağlamlık insanın olumsuzluklar karşısında gösterdiği uyum ve başa çıkabilme becerisi olarak tanımlanan bir kavramdır. Psikolojik sağlamlık kavramı her şey yolundayken ortaya çıkan ya da harekete geçen bir durum değildir. Bir yakının kaybı, ciddi bir hastalık ya da hastalık tehdidi, boşanma, doğal afetler gibi travmatik yaşantılar sonrası aktive olan bir süreç gibi düşünülebilir. Bu duruma salgın ve ölümcül bir virüs tehdidi de eklenebilir. Bu araştırmanın amacı da bireylerin Covid 19 salgınına ilişkin tepkilerinin psikolojik sağlamlık açısında incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 332 kadın ve 167 erkek olmak üzere toplam 499 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Covid 19 salgınına ilişkin sorulardan oluşan anket ve Doğan (2015) tarafından geliştirilen psikolojik sağlamlık ölçeği kısa formu kullanılmıştır. Araştırma verileri 2020 Nisan ayında toplanmıştır. Veriler SPSS 24 programında analiz edilerek sonuçlar tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları psikolojik sağlamlık düzeyi düşük olan bireyler bu süreçten daha olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Covid 19 sonucunda gösterilen davranışlar ve psikolojik sağlamlık düzeyi ayrıca demografik değişkenler açısından da incelenmiş ve bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
The whole world is under the threat of an epidemic and is going through a tough period. In addition to being a health crisis, this process has also paved the way for an anxiety crisis. There are many variables that can have an impact on anxiety and responses to it. While some people experience more intense anxiety, some people may take a more cold-blooded approach. Psychological resilience is defined as the conformity and coping mechanisms a person exhibits in the face of negativity. The concept of psychological resilience is not something that occurs or emerges when everything is in order. It can be considered to be a process that becomes activated after traumatic events, such as the loss of a loved one, a serious illness or the threat of one, divorce, or natural disasters. An epidemic and the threat of a deadly virus can also add to this situation. The purpose of this research is to examine individuals’ reactions to the Covid-19 outbreak in terms of psychological resilience. The study group consisted of a total of 499 people, including 332 women and 167 men. In this study, a personal information form prepared by the researcher, a survey consisting of questions related to the Covid-19 outbreak, and a short form related to psychological resilience developed by Dogan (2015) were used as means of collecting data. Research data was collected in March and April 2020. Data were analyzed using SPSS 24 and the results were interpreted as tables. The results of the research show that individuals with low psychological resilience are affected more negatively by this process. The behaviors and level of psychological resilience exhibited as a result of Covid-19 were also examined in terms of demographic variables, and the findings were discussed in light of the literature.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 7 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Güz |
IBAD'da yayımlanan makaleler, Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY) lisansı altındadır. Makalede kullandıkları materyaller için gerekli izinlerin alınması yazarların sorumluluğundadır. Makalelerin bilimsel ve hukuki mesuliyeti yazarlarına aittir.