Araştırma Makalesi

MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK

Cilt: 9 Sayı: 1 29 Ocak 2023
PDF İndir
TR

MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK

Öz

Anlatı temelli sinemada öncelik öyküde olduğu için sinematografik yöntemler genellikle bu içeriğe göre sonradan tasarlanır. Ancak görselliğin ve sinematik oyunların öncelikli olduğu bazı yapımlarda öykü, biçimi motive etmek için bir araç olarak kullanılabilmektedir. Şiddet içeren öyküler, potansiyel grafik dinamizmlerinden ve ilkel dürtülere hitap eden dikkat çekici doğalarından dolayı biçim öncelikli sinemanın en çok başvurduğu motivasyon kaynaklarındandır. Diğer taraftan şiddet, özü itibariyle ve travmatik sonuçları açısından medeni toplum için kabul edilemez bir eylemdir. Günümüzde şiddetin her türlüsüne karşı tolerans hiç olmadığı kadar azdır. Toplumsal anlamda olumlu bir durum olan bu azlık, şiddet içeren sahnelerin sinematik potansiyelini kullanmak isteyen sinemacıları yeni arayışlara yöneltmiştir. Önceki dönemin basit intikam temalarının, günümüzün popüler politik kodlarıyla harmanlanması buradaki çözümlerden birisidir. Sinematik şiddetin ahlaki olarak gerekçelendirilmesi olarak adlandırabileceğimiz bu durumun etikle, içerik özgünlüğüyle, sanatsal tek tipleşmeyle ve yaratım özgürlüğüyle ilgili çağrıştırdığı sorunlar ve sorular bu çalışmanın temel meselesini oluşturmaktadır. Spesifik olarak belirlenmiş filmler ya da yönetmenler olmamakla birlikte, Quentin Tarantino ve Gaspar Noé gibi tekniğe önem veren sinemacıların 2000 sonrasındaki bazı filmleri buradaki tartışmalarda öne çıkmaktadır. Bu filmlerdeki ilgili sahneler ve temsiller, konu bağlamından çıkılmamaya çalışılarak içeriksel ve söylemsel analize tabi tutulmuştur. Konjonktürel gözlemlerle de birleştirilen bu değerlendirmeler sonucunda, şiddetin etik gerekçelendirmesinin, yeni nesil izleyici hassasiyetleriyle ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bu hassasiyetlerin sanatsal ifade özgürlüğüyle ilgili diğer bağları da sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ABİSEL, N. (1995). Popüler Sinema ve Türler. İstanbul: Alan Yayıncılık.
  2. ARENDT, H. (1996, Kış-Bahar). Şiddet Üzerine. (Ç. B. PEKER, Dü.) Cogito: Şiddet(6-7), s. 7-21.
  3. ATAYMAN, V. (2004). Şiddetin Mitolojisi. İstanbul: Donkişot Yayınları.
  4. BAKHTIN, M. (2005). Sanat ve Sorumluluk: İlk Felsefi Denemeler. (C. SOYDEMİR, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  5. BONITZER, P. (2006). Kör Alan ve Dekadrajlar. (İ. YAŞAR, Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.
  6. FREUD, S. (2000). Bir Yanılsamanın Geleceği - Uygarlık ve Hoşnutsuzlukları. (A. YARDIMLI, Çev.) İstanbul: İdea Yayınevi.
  7. GIRARD, R. (2003). Şiddet ve Kutsal. (N. ALPAY, Çev.) İstanbul: Kanat Kitap.
  8. GRAINGE, P. (2003). Colouring the Past: Pleasantville and the Textuality of Media Memory. P. Grainge içinde, Memory and Popular Film (s. 202-236). Manchester: Manchester University Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Radyo-Televizyon

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Ocak 2023

Gönderilme Tarihi

30 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

1 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Köprü, M. (2023). MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK. İletişim Çalışmaları Dergisi, 9(1), 45-64. https://izlik.org/JA48DK66HR
AMA
1.Köprü M. MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK. icd. 2023;9(1):45-64. https://izlik.org/JA48DK66HR
Chicago
Köprü, Mehmet. 2023. “MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK”. İletişim Çalışmaları Dergisi 9 (1): 45-64. https://izlik.org/JA48DK66HR.
EndNote
Köprü M (01 Ocak 2023) MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK. İletişim Çalışmaları Dergisi 9 1 45–64.
IEEE
[1]M. Köprü, “MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK”, icd, c. 9, sy 1, ss. 45–64, Oca. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48DK66HR
ISNAD
Köprü, Mehmet. “MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK”. İletişim Çalışmaları Dergisi 9/1 (01 Ocak 2023): 45-64. https://izlik.org/JA48DK66HR.
JAMA
1.Köprü M. MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK. icd. 2023;9:45–64.
MLA
Köprü, Mehmet. “MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK”. İletişim Çalışmaları Dergisi, c. 9, sy 1, Ocak 2023, ss. 45-64, https://izlik.org/JA48DK66HR.
Vancouver
1.Mehmet Köprü. MÜCBİR SEBEP Mİ, BAHANE Mİ? POLİTİK DOĞRUCULUK ÇAĞINDA SİNEMATİK ŞİDDETİ GEREKÇELENDİRMEK. icd [Internet]. 01 Ocak 2023;9(1):45-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48DK66HR

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)
by-nc.png