Derleme

Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış

Cilt: 7 Sayı: 2 31 Ağustos 2021
PDF İndir
EN TR

Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış

Öz

Refah devletlerinin gelişimi 2. Dünya Savaşı sonrasından günümüze kadar birçok dönüm noktasından geçmiştir. Pandemi ile birlikte refah rejimlerinin sosyal koruma politikaları tekrar gündeme gelmiştir. Farklı refah sistemine sahip ülkeler, küresel salgın sürecinde ekonomik ve sosyal yönden başta kırılgan gruplar olmak üzere ülke vatandaşlarını korumaya yönelik politikalar uygulamıştır. Bu süreçle birlikte sosyal güvenlik sisteminden istihdama kadar birçok alanda refah devletlerinin sürdürülebilirliği tekrar tartışmaya açık hale gelmiştir. Ayrıca refah rejimlerine bakılmaksızın küresel bir sağlık sisteminin tüm ülkeler için önemi vurgulanmaktadır. Bu düşünceden hareketle bu çalışmada Esping-Andersen’in ortaya koyduğu refah rejimlerine göre pandemi politikaları karşılaştırılmış, her bir refah sistemine örnek olarak gösterilen ülkeler olarak Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İsveç ve Türkiye’nin salgındaki sosyal koruma politikaları karşılaştırılmıştır. Uygulanan sosyal koruma politikalarının genel bir resmi çekilerek pandemi döneminde refah devletlerinin işlevselliği tartışılmıştır. Bu dönemde farklı refah rejimlerine sahip ülkelerin kendilerine özgü sosyal politikalarla süreci yönetmeye çalıştıkları görülse de küresel ölçekte etkili olan bir salgında çözümler üretilmesinin elzem olduğu görülmektedir. Pandemi ile ekonomik dalgalanmalar, üretimin duraklaması, yoksulluğun artması gibi sorunların ortaya çıktığı düşünüldüğünde refah devletlerinin dezavantajlı konumdaki vatandaşlarının yanı sıra tüm vatandaşlarını içeren bir refah hizmeti anlayışına ihtiyacı olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbaş, E. (2019). Sosyal Politikaya Giriş: Tarihsel ve Eleştirel Bir Çerçeve. E. Karagöl ve A Develi (Der.), Sosyal Politika Teori, Politika ve Uygulamalar içinde, Umuttepe Yayınları, Ankara.
  2. Andersen, E. (1990). The Three Worlds of Welfare Capitalism, Policy Press, Cambridge.
  3. Andersen, E. (2013). “Altın Çağ Sonrası? Küresel Bir Ekonomide Refah Devleti İkilemleri”, Der.: A. Buğra ve Ç. Keyder, Sosyal politika yazıları, İletişim Yayınları, İstanbul.
  4. Aydınlı, E. (2020). “Salgınlar ve Uluslararası Sistemin Dayanıklılığı”, Pandemi Sonrası Küresel Sistem: Eski Sorunlar, Der.: U. Ulutaş, Yeni Trendler, SAM Yayınları, Ankara.
  5. Aysan, M. F. (2012). Küreselleşme, Kriz ve Refah Devleti Küresel Dönüşümler Küreselleşme Zihniyet Siyaset, Küre Yayınları, İstanbul.
  6. Aysan, M. F. (2020). “Bildiğimiz Refah Devletini Yeniden Düşünmek: Covid-19 Pandemisi ve Sonrasında Sosyal Politikalar” Der. M. Şeker, A. Özer ve C. Korkut, Küresel Salgının Anatomisi İnsan ve Toplumun Geleceği, TDV Yayın Matbaacılık, Ankara.
  7. Bölükbaş, S. (2019). “Refah Devletinin Doğuşu ve Gelişimi”, Sosyal Politika Teori, Politika ve Uygulamalar, Der.: E. Karagöl ve A Develi, Umuttepe Yayınları, Ankara.
  8. Buğra, A., Keyder, Ç. (2003). Yeni Yoksulluk ve Türkiye’nin Değişen Refah Rejimi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu Proje Raporu.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2021

Gönderilme Tarihi

15 Nisan 2021

Kabul Tarihi

29 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Alsancak, F., & Balcı, E. (2021). Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi, 7(2), 111-122. https://doi.org/10.25272/j.2149-8539.2021.7.2.07
AMA
1.Alsancak F, Balcı E. Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi. 2021;7(2):111-122. doi:10.25272/j.2149-8539.2021.7.2.07
Chicago
Alsancak, Fatmanur, ve Emre Balcı. 2021. “Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış”. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi 7 (2): 111-22. https://doi.org/10.25272/j.2149-8539.2021.7.2.07.
EndNote
Alsancak F, Balcı E (01 Ağustos 2021) Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi 7 2 111–122.
IEEE
[1]F. Alsancak ve E. Balcı, “Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış”, Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 111–122, Ağu. 2021, doi: 10.25272/j.2149-8539.2021.7.2.07.
ISNAD
Alsancak, Fatmanur - Balcı, Emre. “Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış”. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi 7/2 (01 Ağustos 2021): 111-122. https://doi.org/10.25272/j.2149-8539.2021.7.2.07.
JAMA
1.Alsancak F, Balcı E. Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi. 2021;7:111–122.
MLA
Alsancak, Fatmanur, ve Emre Balcı. “Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış”. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi, c. 7, sy 2, Ağustos 2021, ss. 111-22, doi:10.25272/j.2149-8539.2021.7.2.07.
Vancouver
1.Fatmanur Alsancak, Emre Balcı. Pandemi Sürecinde Refah Rejimlerine Sosyal Koruma Politikaları Açısından Bir Bakış. Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi. 01 Ağustos 2021;7(2):111-22. doi:10.25272/j.2149-8539.2021.7.2.07

Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi ücretsiz bir dergidir. Makalelerin başvuru ve yayınlanma sürecinde yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.

Dergi internet üzerinden yayınlanmakta olan bir dergidir.

Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi aşağıdaki indeksler tarafından taranmaktadır;

ASOS, Academia Social Science Index

DOAJ, Directory of Open Access Journals

Index Copernicus

ResearchBib 

Citefactor