Araştırma Makalesi

“Yeni” Liberalizmin “Yeni” Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği

Cilt: 3 Sayı: 7 30 Eylül 2012
PDF İndir
TR EN

“Yeni” Liberalizmin “Yeni” Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği

Öz

Günümüzde, yeni-liberal politikaların ve küreselleşmenin beraberinde getirdiği dönüşümün mekândaki izdüşümü en belirgin biçimde kentsel alanda görülmektedir. Bu süreçte kent, bir yandan pek çok yeni mekânsal örgütlenmeye ve yaşam biçimine sahne olurken, diğer yandan daha önce hiç olmadığı kadar ciddi bir eşitsizliğin ortamı haline gelmektedir. Kentin bu dönüşüm sürecinde, güvenlikli siteler, yeni bir kentsel gelişme biçimi olarak gündeme gelmektedir. Bu yeni yaşam alanları, güvenlik ve seçkinlik vurgusuyla, sakinlerine yeni bir yaşam biçimi sunmakta; aynı zamanda onları, alınan güvenlik önlemleri ve inşa edilen sınırlarla, kentin diğer kesimlerinden ayrıştırmaktadır. Bu mekânsal ayrışma süreci, günümüz kentlerinde giderek bir toplumsal ayrışma sürecine doğru evrilmektedir. Dünyada 1990’lı yıllardan itibaren ivme kazanan siteleşme eğilimi, Türkiye’de de 2000’li yılların başından itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışma, yeni-liberal sürecin ürettiği konut alanları olarak, bu yeni yaşam alanlarının, farklı boyutlarıyla, nasıl bir durum ortaya koyduğunun araştırılmasını hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alada, A. B. (2007). Küreselleşen Şehrin ‘Geleneksel Mahalle”sine Reddiye. A. Mengi (Der.) Kent ve Politika: Antik Kentten Dünya Kentine (ss. 27-46). Ankara: İmge.
  2. Alver, K. (2007). Siteril Hayatlar: Kentte Mekânsal Ayrışma ve Güvenlikli Siteler. Ankara: Hece.
  3. Atvur, S. (2008). Küreselleşme Sürecinde Gelişmekte Olan Ülkelerde Dünya Kentleri. Küreselleşme, Demokratikleşme ve Türkiye Uluslararası Sempozyumu Bildiri Kitabı, Antalya.
  4. Ayata, S. (2005). Yeni Orta Sınıf ve Uydu-kent Yaşamı. D. Kandiyoti ve A. Saktanber (Der.) Kültür Fragmanları-Türkiye’de Gündelik Hayat (ss. 37-56). İstanbul: Metis yayınları.
  5. Bali, R. N. (2007). Tarz-ı Hayattan Life Style’a: Yeni Seçkinler, Yeni Mekânlar, Yeni Yaşamlar. İstanbul: İletişim.
  6. Bartu, A. (2001). Kentsel Kentsel Ayrışım: İstanbul’da Yeni Yerleşimler ve Kemer Country Örneği, F. Gümüşoğlu (Der.) 21. Yüzyıl Karşısında Kent ve İnsan (ss. 145-149), İstanbul: Bağlam Yayınları.
  7. Blakely, E. J. & Snyder, M. G. (1997). Fortress America: Gated Communities in the United States, Washington D.C.: Brookings Institution Press.
  8. Candaş, E. (2007). İstanbul’da Dışa Kapalı Konut Sitelerinin Tasarımında Güvenlik Konusunun İrdelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: İstanbul Teknik Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2012

Gönderilme Tarihi

1 Temmuz 2012

Kabul Tarihi

1 Eylül 2012

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA
Sipahi, E. B. (2012). “Yeni” Liberalizmin “Yeni” Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği. İDEALKENT, 3(7), 110-135. https://izlik.org/JA73FU35FX
AMA
1.Sipahi EB. “Yeni” Liberalizmin “Yeni” Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği. İDEALKENT. 2012;3(7):110-135. https://izlik.org/JA73FU35FX
Chicago
Sipahi, Esra Banu. 2012. ““Yeni” Liberalizmin ‘Yeni’ Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği”. İDEALKENT 3 (7): 110-35. https://izlik.org/JA73FU35FX.
EndNote
Sipahi EB (01 Eylül 2012) “Yeni” Liberalizmin “Yeni” Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği. İDEALKENT 3 7 110–135.
IEEE
[1]E. B. Sipahi, ““Yeni” Liberalizmin ‘Yeni’ Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği”, İDEALKENT, c. 3, sy 7, ss. 110–135, Eyl. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73FU35FX
ISNAD
Sipahi, Esra Banu. ““Yeni” Liberalizmin ‘Yeni’ Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği”. İDEALKENT 3/7 (01 Eylül 2012): 110-135. https://izlik.org/JA73FU35FX.
JAMA
1.Sipahi EB. “Yeni” Liberalizmin “Yeni” Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği. İDEALKENT. 2012;3:110–135.
MLA
Sipahi, Esra Banu. ““Yeni” Liberalizmin ‘Yeni’ Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği”. İDEALKENT, c. 3, sy 7, Eylül 2012, ss. 110-35, https://izlik.org/JA73FU35FX.
Vancouver
1.Esra Banu Sipahi. “Yeni” Liberalizmin “Yeni” Yaşam Alanları Olarak Güvenlikli Siteler: Konya Örneği. İDEALKENT [Internet]. 01 Eylül 2012;3(7):110-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73FU35FX