Şanlıurfa’nın Selahaddin Eyyübi mahallesinde 1960’lı yıllarda inşa edilen, kentin ilk sosyal konutlarından olan Belediye lojmanları, kentsel dönüşüm kapsamında 2000’li yılların başında yıkılmış; yerine yaklaşık 10 yıllık bir zaman içinde, Polatkan Sitesi inşa edilmiştir. İçinde bulunduğu kentsel dokuyla uyumsuz bir tipoloji oluşturan 12 bloklu 12 katlı Polatkan Sitesi, yan yana duran ama duvarlarla ayrılan, tipoloji olarak birbirine benzer ama “yaşam kalitesi” olarak eşitliksiz iki konut grubundan oluşur. Eski lojman sakinlerinin payına ise, sitenin vadettiği sosyal olanaklardan mahrum bırakılan düşük standartlı konut grubunda yaşamak düşer. Bu metnin amacı, lojmanı ve kapalı siteyi, gündelik yaşam pratikleri, mekânsal nitelik ve içinde bulunduğu toplumsallık bağlamında tartışmaktır. Lojman yaşamının geçmiş deneyimini hatırlamak ve günümüz Polatkan sitesi kullanıcılarının gündelik hayatını anlamak adına, görüşmecilerin evlerinde bireysel derinlikli görüşmeler gerçekleştirilmiş; mekânsal ve sosyal değişim, fotoğraflar ve öznelerin gündelik hayat anlatıları üzerinden tartışılmıştır. Kendisi de hâlihazırda ayakta duran bu lojmanlardan birinde çocukluğunun belli bir dönemini geçirmiş olan yazarın gözlem ve deneyimi de çalışmada yer bulmuştur. Bu çalışmanın bir diğer amacı, konut/kentsel dönüşüm politikaları alanındaki tartışmalara merkez dışı bir kent örneği üzerinden eklemlenmektir.
kentsel dönüşüm kapalı site sosyal konut konut politikası gündelik pratikler Urban transformation gated community social housing housing policy everyday practices
Bu makale çalışması, 7. Kent Araştırmaları Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur. Kongre kurullarına teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Housing blocks for the municipal employees of the first social housing projects, built in Selahaddin Eyyubi neighborhood of Şanlıurfa in the 1960s, were demolished in the early 2000s as a part of the urban transformation project. Following its demolition, Polatkan gated community was built on the same site within 10 years. These 12-blocks of 12-story buildings consist of two housing groups, standing side by side but separated by walls, similar in typology but unequal in terms of quality of life. Furthermore, former residents were forced to live in low-standard housing, and deprived of social opportunities. This study discusses social housing and gated communities through their everyday life practices, spatial qualities, and social context. In-depth interviews have been conducted in the homes of the interviewees in order to understand their everyday life. The transformation from the social housing to the gated community was discussed through photographs and the daily life narratives of the individuals. The experiences of the writer, who spent her middle childhood in one of these social housing blocks, also found a specific place in the study. This article also articulates the literature on housing/urban transformation policies through an example of a peripheral city.
Urban transformation gated community social housing housing policy everyday practices
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 13 Sayı: 38 |