Yazım Kuralları

- Makale şablonunu buradan indirebilirsiniz.
- Brill Font dosyasını buradan indirebilirsiniz. (Şablonun doğru kullanımı için gereklidir.)

Makale Hazırlama
Dil:
Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça
Makale Türleri: Özgün Araştırma Makaleleri, Kitap Kritiği, Araştırma Notu, Sempozyum Değerlendirmeleri ve Çeviri Makaleler.
Makale Formatı: MS Word Şablonu
Görsel Formatı: JPEG En az 300 dpi

Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

Dergimizde İSNAD2 atıf sistemi kullanılmaktadır.

İdrak’te yayımlanacak makale ve eserler, başta akademisyenler olmak üzere tüm bilim dünyasına hitap edeceği için üslup ve ifade bakımından sade ve anlaşılır bir dille; ilmî ve nitelikli bir mahiyette kaleme alınmaları gerekmektedir. Yazımda güncel dil ve gramer kuralları dikkate alınmalı, Türk dilinin yapısına ve gramerine uymayan kelime, ifade ve terkiplere yer verilmemelidir. Yabancı dildeki terimlerin varsa Türkçe çevirilerinin kullanılması; Türkçe ifadenin terimi tam karşılamaması halinde orijinal terimin kullanılması ve gerekli hallerde açıklamasının verilmesi tercih edilmelidir.

İdrak’e gönderilen araştırma makalesi ve diğer eserlerin yazımında güncel İSNAD atıf Sistemi (The Isnad Citation Style) (İSNAD 2) kullanılmalıdır. Ayrıca İdrak'e gönderilen makalelerde TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Ancak alana özgü durumlarda, İSNAD atıf sisteminde ve TDK Yazım Kılavuzu'nda değinilmeyen imla ve transkripsiyon kuralları söz konusu ise DİA (Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi) imla kuralları esas alınabilir. Makale başlıklarının yazımında da yukarıda değinilen hususlara uygun hareket edilmelidir.

1. Araştırma Makalesi
Kelime Sayısı:
Öz ve Kaynakça dâhil azami 10.000 kelime olmalıdır. (Özel nitelikli çalışmalar yayın kurulunun görüşü ile yayınlanabilir).
Makale bileşenleri sırasıyla aşağıdaki niteliklerle hazırlanmalıdır:
1. Makale Başlığı: Font: Brill; punto: 20; yazı tipi: normal ve ilk harfi büyük, satırda iki yana yaslı hizalanarak yazılmalıdır.
2. Öz: Font: Brill; punto: 9; 250 kelime olmalıdır.
3. Anahtar Kelimeler: Font: Brill; punto: 9; 5 kelimeden oluşmalıdır.
4. İngilizce Makale Başlığı: Font: Brill; punto: 15; yazı tipi: normal ve ilk harfi büyük, satırda iki yana yaslı hizalanarak yazılmalıdır.
5. Abstract: Font: Brill; punto: 9.
6. Keywords: Font: Brill; punto: 9; 5 kelimeden oluşmalıdır.
7. Gövde Metni:
•Ana başlıklar: Font: Brill; punto: 12; yazı tipi: kalın (bold) ve ilk harfi büyük, aralığı: önce 6 nk, sonra: 6 nk. ve paragrafa hizalanarak İSNAD’a uygun yazılmalıdır. Alt Başlıklar ise Ana başlıklardan farklı olarak 11 punto olmalıdır. 
• Başlık numaralandırma sistemi: Rakamla ve otomatik, mesela: 1.; 2.; 3.; 1.1.1.; 1.1.2.; 1.1.3.; 1.2.1.; 1.2.2.; 1.2.3. şeklinde olmalıdır.
• Font: Brill.
• Punto: 11.
• Sayfa Kenar Boşlukları: Üst: 3.5 cm, Alt: 3.5 cm, Sol: 4 cm, Sağ: 3.5 cm.
• Hizalama: İki yana yasla.
• Satır Aralığı: Tek. (1,0)
• Paragraf Aralığı: Önce 3 nk, sonra: 3 nk.
• Paragraf Girintisi: İlk satır: 0,75 cm.
• Alıntı: Üç satırdan az alıntılar “çift tırnak” ile metin içinde verilmelidir. Alıntı içindeki alıntılarda ise ‘tek tırnak’ kullanılır. Alıntı üç satırdan fazla ise ayrı paragraf halinde ve çift tırnak kullanmadan, Brill, 10 punto ile sayfanın sağ ve sol tarafından birer (1) cm içeride olacak şekilde yazılmalıdır.
8.Dipnot:
- Font: Brill.
- Punto: 9.
- Satır Aralığı: Tek (1 cm).
- Paragraf Girintisi: Yok.
- Paragraf Aralığı: Yok.
- Dipnot metni iki yana yaslı yazılmalıdır.
9. Kaynakça: Gövde metni ölçülerinde İSNAD’a uygun, paragraf girintisi asılı 0,75 olmalıdır.

Diğer Hususlar:
• Paragraf aralarına boşluk ve/veya metnin herhangi bir yerine gereksiz herhangi bir karakter eklenmemelidir.
• Başlıklar, gövde metninin paragraf başları ve alıntı metinleri hariç makalenin tüm bölümleri iki yana yaslı bir şekilde yazılmalıdır.
• Arapça metin neşrinde: Okan Kadir Yılmaz’a ait İSAM Tahkikli Neşir Kılavuzu esaslarına riayet edilmelidir.
• Arapça metin ve ifadelerin yazımında:
- Ana Başlık: Font: Traditional Arabic, punto: 16
- Gövde Metni: Font: Traditional Arabic, punto: 16
- Dipnot: Font: Traditional Arabic, punto: 14
• Dergimize gönderilen yazılarda Zotero, Mendeley, Endnote vb. yardımcı programlar kullanılabilir.

2. Kitap/Sempozyum Değerlendirmesi ve Araştırma Notu
Kelime Sayısı: Kitap ve sempozyum değerlendirmelerinin 1000-3000 kelime, araştırma notlarının ise 3000-4000 kelime aralığında olması tercih edilmektedir. Yazım kuralları araştırma makalesi ile aynı olmalıdır.

3. Çeviri
Orijinal kaynağı tam ve açık bir şekilde ifade edilmek koşuluyla bir makalenin başka bir dilde çeviri türünde yayımlanması yayın etiği açısından herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. (Bkz: Committee On Publication Ethics Guidelines On Good Publication Practice) Yazım kuralları araştırma makalesi ile aynı olmalıdır.

Diğer Hususlar
• Çeviri başlığı, çevrilen metnin başlığı olmalıdır.
• Çeviri başlığında yazarın ismi olmamalıdır.
• Çevirinin ana metninde çevirmenin ismi ve bilgileri yazılmamalıdır.
• Arapça metin ve ifadelerin yazımında:
- Ana Başlık: Font: Traditional Arabic, punto: 16
- Gövde metni: Font: Traditional Arabic, punto: 16
- Dipnot: Font: Traditional Arabic, punto: 14

Not: Gönderilen makalenin dergi yazım kurallarına uygunluğu için hazır makale şablonundan yararlanılabilir. Makale şablonu için linke tıklayınız.

Son Güncelleme Zamanı: 7.03.2025 03:24:31