BibTex RIS Kaynak Göster

ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Yıl 2013, Cilt: 14 Sayı: 2, 89 - 108, 01.12.2013

Öz

Turizm sağladığı iş hacmi ve döviz kazandırıcı özelliği ile dünya genelinde en hızlı gelişme gösteren sektörlerden biridir.Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2012 yılında 1.035 milyon kişi seyahat etmiş ve 2012 yılında 1.075 milyon Amerikan Doları (USD) dolar gelir elde edilmiştir. Turizm hareketlerinin yaratmış olduğu sosyal, kültürel ve ekonomik sonuçlar otel işletmelerinin de küresel düşünmesine ve faaliyetlerini uluslararası boyutlara taşımasına neden olmuştur. Özellikle yerel pazarlarda artan rekabet ve doyuma ulaşma, ölçek ekonomilerinden yararlanma isteği dış kaynakları düşük maliyetlerle temin edebilme, otel işletmelerine sağlanan teşvikler ve yasal kolaylıklar da otel işletmelerinin faaliyetlerini uluslararası boyutlara taşınmasını sağlamıştır. Çalışmada uluslararası grup otel işletmelerinin yeni pazarlarda hangi büyüme stratejilerini kullandıkları ele alınarak, bu kapsamda Türkiye’de faaliyete geçen ilk uluslararası otel işletmesi olan Hilton Worldwide’ın ülke içindeki büyüme stratejisi nitel araştırma yöntemi ile analiz edilmiştir

Kaynakça

  • Akyüz, S. (2008). Çokuluslu Otel İşletmelerinde Verimlilik Anlayışı: İstanbul Örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Argarwal, S. ve Ramaswami, S. (1992). Choice of Foreign Market Entry Mode: Impact of Ownership, Location and Internationalition Factors. Journal of Business Studies, 23, 1-27.
  • Brookes, M. ve Roper, A. (2010). The impact of entry modes on the organisational design of international hotel chains. Service Industries Journal, 30(9/10), 1499-1512.
  • Clarke, A. ve Chen, W. (2007). International Hospitality Management Concept and Cases. Elseiver.
  • Cunill, M.O. (2006). The Growth Strategies of Hotel Chains: Best Business Practies By Leading Companies. NY: Taylor and Francis.
  • Cunill, M.O ve Forteza, M.C. (2010). The Franchise Contract in Hotel Chains: A Staudy Of Hotel Chain Growth and Market Concentrations. Tourism Economics, 16(3), 493-515.
  • Çimen, H. (2006). Konaklama İşletmeleri Yöneticilerinin Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Almış İşgörenleri ile İlgili Değerlendirmeleri: Ankara’daki Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Das, V. ve DeGroote, P. (2008). Globalisation in Hotel Chains. Case Study: Profile Of The Belgian Business Traveller. İndirilme Tarihi: 29 Aralık 2012, http://doclib.uhasselt.be/dspace/bitstream/1942/10 622/2/HotechainsLiegefinal.pdf
  • DeRoos, J.A. (2010). Hotel Management Contracts – Past and Present. Cornell Hospitality Quarterly, 51(1), 68-80.
  • Gee, Y.C. (2008). International Hotels Development and Management. American Hotel&Lodging Educational Institute.
  • Hilton Worldwide (2012). İndirilme Tarihi: 29 Aralık 2012, http://www.hilton worldwide.com/about/history
  • Hilton Worldwide Türkiye (2012). İndirilme Tarihi: 29 Aralık 2012, http://www.hilton.com.tr/tr/
  • Hospitality World Ranking (2013). İndirilme Tarihi: 21 Nisan 2013, http://hospitality-on.com/Exclusive-MKG-Hospitality-World-ranking- 2013-of-hotel-groups-and-brands
  • Erkutlu, H. ve Eryiğit, S. (2001). Uluslararasılaşma Süreci. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, 3, 149-164.
  • Kanbir, H. (2010). Bir Kazan- Kazan Yaklaşımı Olarak Franchising ve Pazar Başarısındaki Rolü. Varinli, İ. ve Çatı, K. (Der.), Güncel Pazarlama Yaklaşımlarından Seçmeler (ss. 479-501). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kuşluvan, Z. ve Eren, D. (2009). Türkiye’deki İç Turizm Yapısı ve Gelişimi. Çavuş, S., Ege, Z., Çolakoğlu, O.E. (Der.), Türk Turizm Tarihi Yapısal ve Sektörel Gelişim. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2012). Yatırım ve İşletmeler Müdürlüğü Yayınları. İndirilme Tarihi: 07 Ekim 2012, http://www.ktbyatirim isletmeler.gov.tr/TR,9869/turizm-geliri-ve-gideri-gsmh-ve-gsyih- ihracat-ve-ithala-.html.
  • Léon-Darder, F., Villar-Garcia, C., Pla-Barber, J. (2011). Entry Mode Choice in the Internationalisation of the Hotel Industry: A Holistic Approach. The Service Industries Journal, 31(1), 107-122.
  • Lundberg, D. (1984). The Hotel & Restaurant Business (4th Ed.) New York: Van Nostrand Reinhold Co.
  • Met, Ö. (2005). Çokuluslu Otel Zincirlerinin Büyüme ve Uluslararasılaşma Stratejileri. Akdeniz Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10, 111-138.
  • Mutlu, E.C. (2008). Uluslararası işletmecilik Teori ve Uygulama. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Pineda, J.M. ve Hurtado, J.M. (2012). Issues About the Internationalization Strategy of Hotel Industry by Mean of Francihising. International Journal Business and Social Sience, 3(6).
  • Pla-Barber, J., Léon-Darder, F. ve Villar, C. (2011). The Internationalization of Soft-Services: Entry Modes and Main Determinants in the Spanish Hotel Industry. Service Business, 5(2), 139-154.
  • Quer, D., Enrique, C. ve Andreu, R. (2007). Foreign Market Entry in the Hotel Industry: The Impact of Country – and Firm-Spesific Factors. International Business Review, 16, 326-376.
  • Resort Dergisi (2012). Zincir ve Grup Oteller. Sayı 117.
  • World Tourism Organisation WTO (2012). Highlights. İndirilme Tarihi: 07 Ekim 2012, http://dtxtq4w60xqpw.cloudfront.net/sites/all/files/ docpdf/unwtohighlights12enhr_1.pdf.
  • Yin, R.K. (1994). Case Study Research, Design and Methods. Sage Publications.

EXPANSION STRATEGIES OF INTERNATIONAL HOTEL ENTERPRISES: THE CASE OF HILTON WORLDWIDE IN TURKEY

Yıl 2013, Cilt: 14 Sayı: 2, 89 - 108, 01.12.2013

Öz

Tourism isone of the fastest growing industries in the world, providing foreign exchange, jobs, and opportunities for development. According to UNWTO, almost 1 billion people travelled worldwide in 2012, and the income generated from the industry was US$ 1,075 billion. The increasing volume of tourism movements with its social, cultural and economic aspects has led the hotel firms to make the decision to go global and seek opportunities to serve international travelers. The increasing competition and saturation in local market, the benefits of liberal economies, the requirement of operating with low-costs and outsourcing, the incentives and legal amenities have been other factors to internationalize and get more share in the global market. In this sense, in the article, the general expansion strategies and the entry mode choices of international hotels regarding new markets have been examined. Furthermore, using the qualitative approach, the expansion strategy of Hilton Turkey has been evaluated as Hilton is the first and the largest hotel chain operating in Turkey

Kaynakça

  • Akyüz, S. (2008). Çokuluslu Otel İşletmelerinde Verimlilik Anlayışı: İstanbul Örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Argarwal, S. ve Ramaswami, S. (1992). Choice of Foreign Market Entry Mode: Impact of Ownership, Location and Internationalition Factors. Journal of Business Studies, 23, 1-27.
  • Brookes, M. ve Roper, A. (2010). The impact of entry modes on the organisational design of international hotel chains. Service Industries Journal, 30(9/10), 1499-1512.
  • Clarke, A. ve Chen, W. (2007). International Hospitality Management Concept and Cases. Elseiver.
  • Cunill, M.O. (2006). The Growth Strategies of Hotel Chains: Best Business Practies By Leading Companies. NY: Taylor and Francis.
  • Cunill, M.O ve Forteza, M.C. (2010). The Franchise Contract in Hotel Chains: A Staudy Of Hotel Chain Growth and Market Concentrations. Tourism Economics, 16(3), 493-515.
  • Çimen, H. (2006). Konaklama İşletmeleri Yöneticilerinin Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Almış İşgörenleri ile İlgili Değerlendirmeleri: Ankara’daki Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Das, V. ve DeGroote, P. (2008). Globalisation in Hotel Chains. Case Study: Profile Of The Belgian Business Traveller. İndirilme Tarihi: 29 Aralık 2012, http://doclib.uhasselt.be/dspace/bitstream/1942/10 622/2/HotechainsLiegefinal.pdf
  • DeRoos, J.A. (2010). Hotel Management Contracts – Past and Present. Cornell Hospitality Quarterly, 51(1), 68-80.
  • Gee, Y.C. (2008). International Hotels Development and Management. American Hotel&Lodging Educational Institute.
  • Hilton Worldwide (2012). İndirilme Tarihi: 29 Aralık 2012, http://www.hilton worldwide.com/about/history
  • Hilton Worldwide Türkiye (2012). İndirilme Tarihi: 29 Aralık 2012, http://www.hilton.com.tr/tr/
  • Hospitality World Ranking (2013). İndirilme Tarihi: 21 Nisan 2013, http://hospitality-on.com/Exclusive-MKG-Hospitality-World-ranking- 2013-of-hotel-groups-and-brands
  • Erkutlu, H. ve Eryiğit, S. (2001). Uluslararasılaşma Süreci. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, 3, 149-164.
  • Kanbir, H. (2010). Bir Kazan- Kazan Yaklaşımı Olarak Franchising ve Pazar Başarısındaki Rolü. Varinli, İ. ve Çatı, K. (Der.), Güncel Pazarlama Yaklaşımlarından Seçmeler (ss. 479-501). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kuşluvan, Z. ve Eren, D. (2009). Türkiye’deki İç Turizm Yapısı ve Gelişimi. Çavuş, S., Ege, Z., Çolakoğlu, O.E. (Der.), Türk Turizm Tarihi Yapısal ve Sektörel Gelişim. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2012). Yatırım ve İşletmeler Müdürlüğü Yayınları. İndirilme Tarihi: 07 Ekim 2012, http://www.ktbyatirim isletmeler.gov.tr/TR,9869/turizm-geliri-ve-gideri-gsmh-ve-gsyih- ihracat-ve-ithala-.html.
  • Léon-Darder, F., Villar-Garcia, C., Pla-Barber, J. (2011). Entry Mode Choice in the Internationalisation of the Hotel Industry: A Holistic Approach. The Service Industries Journal, 31(1), 107-122.
  • Lundberg, D. (1984). The Hotel & Restaurant Business (4th Ed.) New York: Van Nostrand Reinhold Co.
  • Met, Ö. (2005). Çokuluslu Otel Zincirlerinin Büyüme ve Uluslararasılaşma Stratejileri. Akdeniz Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10, 111-138.
  • Mutlu, E.C. (2008). Uluslararası işletmecilik Teori ve Uygulama. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Pineda, J.M. ve Hurtado, J.M. (2012). Issues About the Internationalization Strategy of Hotel Industry by Mean of Francihising. International Journal Business and Social Sience, 3(6).
  • Pla-Barber, J., Léon-Darder, F. ve Villar, C. (2011). The Internationalization of Soft-Services: Entry Modes and Main Determinants in the Spanish Hotel Industry. Service Business, 5(2), 139-154.
  • Quer, D., Enrique, C. ve Andreu, R. (2007). Foreign Market Entry in the Hotel Industry: The Impact of Country – and Firm-Spesific Factors. International Business Review, 16, 326-376.
  • Resort Dergisi (2012). Zincir ve Grup Oteller. Sayı 117.
  • World Tourism Organisation WTO (2012). Highlights. İndirilme Tarihi: 07 Ekim 2012, http://dtxtq4w60xqpw.cloudfront.net/sites/all/files/ docpdf/unwtohighlights12enhr_1.pdf.
  • Yin, R.K. (1994). Case Study Research, Design and Methods. Sage Publications.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA54NA24BK
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selcen Seda Türksoy Bu kişi benim

Sonay Kaygalak Bu kişi benim

Nilüfer Koçak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Türksoy, S. S., Kaygalak, S., & Koçak, N. (2013). ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 14(2), 89-108.
AMA Türksoy SS, Kaygalak S, Koçak N. ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. Aralık 2013;14(2):89-108.
Chicago Türksoy, Selcen Seda, Sonay Kaygalak, ve Nilüfer Koçak. “ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 14, sy. 2 (Aralık 2013): 89-108.
EndNote Türksoy SS, Kaygalak S, Koçak N (01 Aralık 2013) ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 14 2 89–108.
IEEE S. S. Türksoy, S. Kaygalak, ve N. Koçak, “ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ”, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, c. 14, sy. 2, ss. 89–108, 2013.
ISNAD Türksoy, Selcen Seda vd. “ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 14/2 (Aralık 2013), 89-108.
JAMA Türksoy SS, Kaygalak S, Koçak N. ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2013;14:89–108.
MLA Türksoy, Selcen Seda vd. “ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, c. 14, sy. 2, 2013, ss. 89-108.
Vancouver Türksoy SS, Kaygalak S, Koçak N. ULUSLARARASI OTEL İŞLETMELERİNİN BÜYÜME STRATEJİLERİ:HILTON WORLDWIDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2013;14(2):89-108.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi
TR-DİZİN, SOBIAD, Araştırmax tarafından taranmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınevi Web Sitesi

Dergi İletişim Bilgileri Sayfası