Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

Yayın Etiği Beyanı
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi (İFEDE) yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından hazırlanan etik yayıncılık ilkelerini esas almaktadır.
Makale Dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, diğer tüm yazarların yazılı izni olmadan makalenin yazar listesinden silinemez, yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.
İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkâr edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
Etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayımdan çıkarılır. Buna yayımdan sonra tespit edilen olası kuraldışı ve uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Yazarların Etik Görev ve Sorumlulukları
Yazarların etik sorumlulukları arasında aşağıdaki maddeler yer almaktadır:
  • Gönderdiği makalenin başka bir yerde yayınlanmadığından veya kabul edilmediğinden emin olmak.
  • Sunduğu içerik yayınlanmış veya sunulan içerikle eşleşirse, bu çakışmayı kabul etmek ve alıntı yapmak, gerektiğinde editöre, çalışmasıyla ilgili benzer içeriğe sahip olabilecek herhangi bir çalışma varsa bunun bir kopyasını sunmak, başka kaynaklardan herhangi bir içeriği çoğaltmak ya da kullanmak için izin almak, atıf göstermek.
  • Çalışmayla ilişkili verilerin doğruluğundan emin olmak, araştırmasına ilişkin kayıtlarını düzenli tutmak ve olası bir talep üzerine bu verilere erişim verebilmek.
  • Herhangi bir çıkar çatışması durumunda, makalesiyle ilgili etik bir ihlal tespit ettiğinde bunu editör ve yayıncı ile paylaşmak, hata beyanı, zeyilname, tazminat bildirimi yayınlamak veya gerekli görüldüğü durumlarda çalışmayı geri çekmek.
  • Gönderilen makalenin derginin amaç ve kapsamına uygun olmasına dikkat etmek.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Editörlerin etik sorumlulukları arasında aşağıdaki maddeler yer almaktadır:
  • Yazarların cinsiyet, din, politik inançlar, etnik veya coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmek.
  • Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmek ve hiçbir yazara ayrıcalık göstermemek.
  • Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almak ve varsa mevcut beyanları değerlendirmek.
  • Sponsorlu çalışmaları veya özel konulardaki çalışmaları diğer çalışmalarla aynı şekilde ele almak.
  • Etik ihlali niteliğinde bir şikâyet olması durumunda derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara gelen şikâyete cevap vermek için bir fırsat vermek ve çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.
  • Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddetmek.

Hakemlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Hakemlerin etik sorumlulukları arasında aşağıdaki maddeler yer almaktadır:
  • Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemek ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek.
  • Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak. Dini, siyasi ve ekonomik çıkarlar gözetmeden çalışmayı değerlendirmek.
  • Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmak ve çalışmayı titizlikle incelemek. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmek.
  • Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumak, gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmayı değerlendirme sürecinden sonra yok etmek, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmek ve çalışmayı değerlendirmemek.
  • Potansiyel çıkar çatışmalarının (mali, kurumsal, işbirlikçi ya da yazar ve yazar arasındaki diğer ilişkiler) farkında olmak ve gerekirse ilgili makale için yardımlarını geri çekmek konusunda editörü uyarmak.

Açık Erişim İlkesi
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi (İFEDE) açık erişimlidir bir dergidir. Dergi tüm içeriğini okurlara, yazarlara ve okurların dahil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunar. Okurlar bu dergideki makalelere arama motorları, web siteleri, bloglar ve diğer dijital platformlardan ulaşabilirler. Dergi tarafından elektronik kaynaklara erişim için herhangi bir abonelik bedeli, yayım ücreti ya da benzeri bir ödeme talep edilmemektedir. Dergide yer alan makaleler yazarına ve orijinal kaynağa atıfta bulunulduğu sürece kullanılabilir. Yazarlardan veya yayımcılardan izin alınması gerekmez.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi (İFEDE) Creative Commons atıf lisansını benimsemektedir. Bu lisans, diğer yazarların, ticari olmayan amaçla ve eserinize atıfta bulunmak şartıyla, eserinizi kendi eserlerinde kullanmasına izin verir.

İntihal Politikası
İntihal kasti olup olmaması önemsenmeksizin bir etik ihlalidir. Çalışmaların başka kaynaklarla referans gösterilmeden benzeşmesi ve bu haliyle yayına alınması etik olmamasının yanında suçtur ve kabul edilemez.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi Yayın Kurulu, dergiye gönderilen çalışmalarla ilgili intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından hazırlanan etik yayıncılık ilkelerine uygun olarak hareket edebilmektedir.
Çalışmalar dergiye gönderilirken ilgili çalışma için İntihal/Benzerlik Raporu alınıp sisteme pdf formatında yüklenmelidir. Benzerlik Raporu sadece IThenticate veya Turnitin programları kullanılarak ve “Kaynakça Hariç” olara alınmalıdır.

Telif Hakkı Devri
Yayımlanmak üzere Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi'ne gönderilen çalışmaların daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış, yayımlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş olması ve özgün çalışma niteliği taşıması gerekmektedir. Kişiler çalışmalarını gönderirken, çalışmanın kısmen veya tamamen, herhangi başka bir platformda daha önce yayımlanmadığını ve yayım için değerlendirmede bulunmadığını beyan etmekle yükümlüdür. Aksi bir durumla karşılaşıldığında ilgili yaptırımlar uyarınca yazar durumdan sorumlu tutulacaktır. Yazarlar, basılı ya da elektronik formatta yardımcı resimler, tablolar ya da diğer her türlü içerik dahil daha önce yayımlanmış içeriği kullanırken sahibinden izin almalılardır. Bu konudaki yasal, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi'ne çalışma gönderecek yazarlar dergi sayfasında sunulan Telif Hakkı Devir Formunu doldurmalıdır. Yazar(lar) doldurdukları formu ıslak imza ile imzalamalıdır. İmzalanan form Dergiye ilk gönderim esnasında pdf formatında sisteme yüklenmelidir.

Etik Kurul Onayı ve Diğer Yasal/Özel İzin Belgeleri
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma için Etik Kurulu Kararının makaleyle beraber sisteme pdf formatında yüklenmesi gerekmektedir. Ayrıca makale içerisinde Etik Kurulu Kararı bilgisine yer verilmesi (iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır) zorunludur.
Olgu sunumlarında Aydınlatılmış Onam Formu’nun alınması; başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve yine bu izinlerin makalede belirtilmesi gerekmektedir.

Çıkar Çatışması
Yazarlar çalışmanın tüm verilerine erişimi kısıtlayan veya verileri analiz etme, yorumlama, makaleleri hazırlama, yayınlama vb. yeteneklerine müdahale eden hem kâr amaçlı hem de kâr amacı gütmeyen sponsorlarla anlaşmalara girmekten mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Çıkar çatışmalarının önlenmesi adına editörler çalışmaların değerlendirilmesi sırasında aralarında herhangi bir ilişki bulunabilecek kişileri bir araya getirmekten kaçınmalıdır.
Kişiler makalelerin etik ilkeler çerçevesinde değerlendirilebilmesi ve bağımsız bir süreç yürütülebilmesi için olası çıkar çatışmaları ile ilgili olarak yayın kurulunu bilgilendirmelidir. Dergi Yayın Kurulu bütün bu durumları göz önünde bulundurarak değerlendirme sürecinin tarafsız bir şekilde yürütülebilmesi için özverili bir şekilde çalışmaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi'ne çalışma gönderecek yazarlar dergi sayfasında sunulan Yazar Formunu doldurmalıdır. Yazar(lar) doldurdukları formu ıslak imza ile imzalamalıdır. İmzalanan form Dergiye ilk gönderim esnasında pdf formatında sisteme yüklenmelidir.

Derginin Değerlendirme ve Yayın Süreci
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi’ne gönderilen çalışmaların öncelikle Dergi Editörlüğü sekretarya tarafından ön kontrole alınır. Bu aşamada ilgili makalenin yayın ilkelerine uygunluğu, içeriğinin derginin kapsamı ile uygunluğu, dergi yazım kurallarına uygunluğu, benzerlik oranı değerlendirilir ve çalışma ile ilgili gerekli form ve raporların sisteme yüklenip yüklenmediği kontrol edilir. Kontrol edilen makale tekrardan ön kontrol için editöre iletilir. Çalışma dergi için uygun değilse reddedilir. Konuya bağlı olarak makale hakkında daha fazla bilimsel değerlendirme elde etmek amacıyla uygunluk ve değerlendirme için editörler kurulu üyelerine danışılabilir.
Hakem incelemesine değer bulunan çalışmalar bilimsel değerlendirme sürecini yürütmek üzere dergi editörü tarafından seçilen ilgili alanda uzmanlaşmış en az iki kör hakeme atanır. Süreçte çift kör hakemlik değerlendirme sistemi benimsenir, hakem ve yazar kimlikleri gizli tutulur. Hakemler editöre “makaleyi olduğu gibi kabul et”, “küçük veya büyük revizyonlar gerekli” veya “reddet” olarak tavsiyelerde bulunur. Gözden geçirenler arasında uyuşmazlık olması durumunda, makale daha fazla hakeme daha çalışmayı incelemesi için gönderilebilir. Dergi editörü hakemlerden gelen bilgiler doğrultusunda son değerlendirmeyi yapar ve hakem raporlarını yazarlara iletir. Makale ancak gerekli revizyonlar yazar tarafından yapıldıktan sonra yayım aşamasına alınabilir. Son değerlendirme aşamasında düzeltme isteminde bulunulan çalışmalar için değerlendirme süreci yeniden başlar. Değerlendirme süreci için hedeflenen toplam süre 75 gündür.
Dergi editörü gerekli görülen durumlarda dergiye gönderilen bir çalışmanın yayımlanması üzerine hakem değerlendirme sonuçları doğrultusunda dergi editörlüğüne danışabilir.

Değerlendirme sürecinde dikkat edilen hususlar:
  • Dergiye gönderilen çalışmaların başka bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması
  • Çalışmanın ilgili alana özgün katkısı, çalışmada bu katkının ne ölçüde ifade edildiği ve gerekçelendirildiği
  • Araştırma sorusunun ve çalışma amacının ortaya konuluşu, nasıl gerekçelendirildiği, çalışmanın bu amaç doğrultusunda bir bütünlük oluşturup oluşturmadığı
  • Çalışmanın kuramsal çerçevesinin bilimsel çalışma sistematiğine uygunluğu, çalışmanın amaçlarına ne derecede odaklandığı, temel kavram, değişken, süreç ve nedensel ilişkilerin ne ölçüde açıklandığı, çalışmanın temel varsayımlarını, varsa hipotezlerini ne ölçüde desteklediği
  • Çalışmanın varsayımlarının, varsa hipotezlerinin ne şekilde ortaya konduğu, açık bir şekilde ifade edilip edilmedikleri, çalışmanın amaçlarına uygunlukları, yeterli ve güçlü argümanlarla desteklenip desteklenmedikleri
  • Çalışmanın ilgili literatürden yararlanma, konu ile ilgili birincil kaynaklar olarak tanımlanabilecek kaynakları uygun ve yerinde kullanma derecesi, gerekli tartışmaları yeterince içerip içermediği
  • Çalışmanın temel varsayım/hipotezlerinin desteklenmesi amacıyla herhangi bir araştırma gerçekleştiriliyorsa bu araştırmanın yeterince açıklanıp açıklanmadığı, kullanılan metodolojinin amaçları, temel varsayım ve varsa hipotezlerinin sınanması açısından uygunluğu
  • Çalışma bulgularının yeterince açıklanıp açıklanmadığı, elde edilen bulguların ve yansımalarının ne ölçüde tartışıldığı, çalışmanın temel kısıtlarına ne ölçüde değinildiği, çalışma sonucunda bilimsel ve uygulamaya yönelik çıkarımlarda bulunup bulunulmadığı
  • Çalışmanın bilimsel çalışma sistematiğine uygun bir sistematik ile hazırlanıp hazırlanmadığı
  • Çalışmanın özetinin yeterliliği, amaç, temel varsayım, yöntem, bulgu, sonuç vb. öğeleri ne ölçüde içerdiği, çalışmanın bütünü hakkında yeterince bilgi verip vermediği, kullanılan dilin açıklığı ve sadeliği
  • Çalışmanın bilimsel yazım kurallarına uygunluğu
  • Yazının başlığı ile içeriğinin tutarlılığı
  • Yazıda kullanılan dilin anlaşılabilirliği ve ilgili dildeki yazım kurallarına uygunluğu • Kullanılan tablo ve şekillerin anlaşılabilirliği ve çalışmanın amaçları açısından uygunluğu

Yazarlar ön kontrol aşamasında çalışmalarını gerekçe bildirmeksizin geri çekebilir. Ön kontrol sonrası aşamalarda çalışmalarını geri çekme talebinde bulunmak isteyen yazarların gerekçelerini beyan edecekleri Geri Çekme Formunu doldurarak, çalışmada bulunan her bir yazarın ıslak imzası ile imzalanmış belgeyi DergiPark sistemine yüklemesi gerekmektedir.  

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi
TR-DİZİN, SOBIAD, Araştırmax tarafından taranmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınevi Web Sitesi

Dergi İletişim Bilgileri Sayfası